Traim in tara in care sistemul de sanatate e inca bolnav, iar spaga la doctor ramane cancerul care ne omoara cu zile. Cea mai cinica dovada ca banul vorbeste inca in spitale vine de la suceava. Sefa secției de oncologie de la spitalul judetean, e acuzata ca primea si pretindea bani de la bolnavi sau apartinatori, ca sa aiba acces la tratament.

Cazul Suceava- șpăgara de la oncologie cerea bani pacienților cu cancer pentru a le da tratament

În Suceava, în urmă cu câteva zile a izbucnit un scandal de mită care lasă încă o pată rușinoasă pe obrazul sistemului care ar trebui să ne facă bine, și nu rău. O doctoriță, renumită în oraș, a fost arestată pentru luare de mită. Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022 – ianuarie 2023, șefa secției de oncologie ar fi cerut și primit, în mod repetat, diferite sume de bani sau alte bunuri de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

Între timp, în documentele procurorilor au apărut detalii revoltătoare despre comportamentul acesteia. Un pacient ar fi murit în lipsa tratamentului, și altul ar fi trebuit să dea șpagă o sumă dublă pentru că suferea de două tipuri de cancer.

Deși avea un salariu lunar de peste 5 mii de euro pe lună doar de la spitalul public, la care adăuga sume substanțiale ca medic în sistemul privat, doctorița nu se dădea la o parte când venea vorba de un plic, de o atenție din partea pacienților și așa bătuți de soartă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Legea șpăgii funcționa tacit între medic și pacienții care știau cu cine au de a face. Nimeni nu intra cu mâna goală în cabinetul doctoriței. Totul se primea, nimic nu se refuza, spun anchetatorii.

În doar șapte zile lucrătoare, cât a fost supravegheată de polițiștii DGA, doctorița a primit bani, cafea, brânză, cașcaval și miere de albine de la 62 de persoane. Într-o zi a strâns, în mai puțin de cinci ore, peste 500 de lei. În alta, într-un interval similar de timp, a primit 1.200 de lei de la 21 oameni care sufereau de cancer, ori de la apropiații lor, iar ziua următoarea a continuat să încaseze.

Practic, la fiecare 10-15 minute, buzunarele medicului se umpleau cu mărunțiș, asta, deși în fiecare lună încasa un salariu de cel puțin 3.500 de euro, la care se adăugau veniturile de la alte cabinete private.

Citește și: VIDEO- Tratamentul pacienților se face în continuare cu șpagă. Românii se tem că fără bani nu vor primi atenție de la medici

Dacă vrei să trăiești... dai șpaga

În raport cu acest caz, Asociația Protecția Pacienților a spus: „În cazul de la Suceava, medicul care a perceput continuu de la un singur pacienit. Și asta este adevărat.

Aici e vorba de ceva ieșit din comun în perioada asta, înainte de asta se obișnuia. Dar, în ceea ce privește actul făcut de medic, la care empatia ar trebui să fie maximă, de obicei, în România, pacientul cu cancer ajunge la medic în fazele târzii, 3, 4, când speranța de viață îi este foarte scăzută și atunci nu poți. Omul ăsta are foarte multe cheltuieli, și atunci nu poți să vii ca medic cu educație înaltă, care ai făcut atâta școală, care ar trebui să ai demnitate profesioanală, să pretinzi așa ceva, mi se pare că depășește orice limită și numai niște caractere mai puțin lăudabile pot să ajungă la așa ceva”.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 25 octombrie 2024: Berbecii sunt hotărâți să își facă ordine în viață. Scorpionii se confruntă cu probleme de sănătate - radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

După ce Curtea de Apel Suceava a admis contestația la mandatul de arestare preventivă, doctorița a fost eliberată și, pentru o perioadă de 25 de zile, se va afla în arest la domiciliu. În perioada în care este anchetată, ea nu-și va putea exercita meseria.

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Cancerul corupției din spitalele din România


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si