Coiful de la Coțofenești era cel mai de preț exponat de la muzeu și are o poveste fascinantă.
Astăzi, chiar când artefactele dacice trebuiau să revină în București, premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles că acestea au fost scoase ilegal din țară anul trecut pentru expoziția din Olanda. Timp de mai bine de șase luni nimeni nu și-ar fi dat seama: „Este adevărat. Vom afla toate detaliile.”
Concret, coiful de aur de la Coțofenești și cele trei brățări dacice au fost trimise în iulie anul trecut la muzeul Drent spentru o expoziție.
Însă tocmai ultimul paragraf din lege ar fi fost motivul pentru care expoziția din Olanda n-a fost organizată cu aprobarea guvernului. Nu era cazul, se apără Raluca Turcan: „Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea în 2023, se referă la necesitatea unei hotărâri de guvern dacă sunt implicate mai multe autorități și instituții.” Cât despre acuzația că a scos tezaurul ilegal din țară, fosta șefă a ministerului Culturii a scris dur: „Este regretabil ca un prim-ministru să dea informații manipulatoare despre un fost membru al cabinetului său doar pentru a acoperi nimicul din mandatul unui prieten, Lucian Romașcanu.”
Miza e uriașă, mai ales că toate piesele de patrimoniu au fost evaluate și asigurate pentru 30 de milioane de euro, o sumă mult prea mică însă, spun unele voci: „Să asiguri coiful dacic împreună cu alte 670 sau 680 de artefacte cu doar 30 de milioane de euro este absolut jenant. Este mai puțin decât o mâzgălitură ieftină.”
E greu de înțeles cum s-a ajuns la acest jaf într-un oraș olandez mic, ferit de incidente. Autoritățile se contrazic de două zile în declarații: „Haos total și în ceea ce privește comunicarea cu presa și cu opinia publică. Autorităților române le-au trebuit mai mult de douăzeci și patru de ore să organizeze o conferință de presă în care să-i anunțe pe români că mare parte din tezaurul dacic a fost furat.
De găsirea tuturor vinovaților se ocupă acum cei din celula de criză înființată de premierul Ciolacu. „Altă gafă pe care o fac foarte des autoritățile din România este să înființeze deja celebrele celule de criză ca să descopere vinovații, numai că nicio celulă de criză înființată vreodată la nivel guvernamental nu a identificat un vinovat, nu a rezolvat o criză.”
În schimb, există și alte ipoteze: „Hoții poate că încearcă să le vândă. Nu pot să le vândă că sunt niște obiecte mult prea importante, mult prea recognoscibile, nu le cumperi ca să le țin seif. O să apară. Ori o să vedem un pont anonim și o să se găsească întâmplător, ori o să știm că apar pur și simplu printr-un telefon direct la poliție.”
Coiful de la Coțofenești era cel mai de preț exponat de la muzeu și are o poveste fascinantă. A fost descoperit după primul război mondial de un copil pe câmpurile din Prahova. Părinții lui l-au folosit ani la rând în curte, ca suport de apă pentru găini: „Nu și-au dat seama că piesa este din aur și pentru faptul că aurul antic conține în mod firesc o mare cantitate de argint și acest argint îi de o culoare gălbuie, neobișnuită pentru noi. După ce a fost adăpătoare pentru găini, probabil că s-a constatat că nu este chiar cel mai potrivit lucru și a fost aruncat pe acoperișul unui coteț.” Abia după ani buni coiful dacic a ajuns la un negustor cinstit, care l-a predat ministerului cultelor de la acea vreme. Și brățările furate sunt din aur de 80 la sută puritate. Una singură cântărește un kilogram și ar valora 500 de mii de euro.