VIDEO | Bani cheltuiți în bătaie de joc. Zeci de miliarde de lei s-au risipit

În satele românești se trăiește, în continuare, la fel că în urmă cu un secol. Lipsesc drumurile asfaltate, toaletele au rămas încă în fundul curții iar apa potabilă este un lux. Programul Național de Dezvoltare Locală ar fi trebuit să scoată satul romănesc din noroaie , mai ales că banii au curs cu nemiluita în primării. În schimb, sume de ordinul zecilor de miliarde de lei s-au dus pe apa sâmbetei în proiecte inutile, unde calitatea lucrarilor a fost ultima grijă a autorităților.

Author: D.S. marți 18 februarie 2020 , 20:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Bine ati venit la Movileni, în Olt- comuna unde banii s-au dus pe apa sambetei. Primarul a turnat pe o uliţă un strat subţire de asfalt şi l-a numit centură ocolitoare. Fundaţia de ciment este cu 30% mai firava decât a unui drum construit corect, iar asta a făcut ca asfaltul să cedeze. 

Teodora Argint, corespondent Kanal D: Acest drum are o lungime de circa 6 kilometri și a costat in jur de 1,5 milioane de euro. Din aceşti bani a fost turnat un singur stat de afalt. Practic asfaltul este intins direct pe pământ, este plin de crapaturi si denivelari si se poate distruge cu uşurinţă sub greutatea maşinilor de mare tonaj.

Localnicii îşi amintesc că anul trecut, când s-a turnat asfaltul, pământul arăta ca după război. Sunt bucuroşi că au scăpat de pietriş şi praf,  dar în acelaşi timp, sunt revoltaţi, fiindcă lucrarea a fost făcută de mântuială. Pământul a fost acoperit de ciment întins de faţadă, pe o porţiune foarte îngustă și care afectează mai ales circulaţia şoferilor. 

Citeste si: Moise Guran vrea să îngroape mafia lemnului și să stopeze tăierile ilegale

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Am încercat să obţinem mai multe informaţii de interes public de la reprezentanţii primăriei, dar ne-am izbit de o tăcere mormântală, şi asta pentru că, în timpul programului de muncă, instituţia era aproape pustie. Singur între pereţii cabinetului aflat între birourile edilului şi viceprimarului, acest secretar ne-a spus senin că nimic nu mișcă în lipsa celor doi reprezentanţi. 

Si primarul din Stancuta, judetul Braila a primit bani prin PNDL, pentru construirea unui canal colector pentru apele pluviale.

1,5 milioane de lei a costat proiectul, care nici macar n-a fost finalizat. Locuitorii comunei spun ca mai utila ar fi fost o investitie in canalizare in locul acestui canal care aduna apa de ploaie.

Citeste si: RAPORT: Romania, in topul saraciei si mortalitatii in randul copiilor. 150.000 de copii adorm flamanzi

Fondurile prost gestionate de alesii locali si cheltuite in nestire vin prin programul national de dezvoltare locala. Presedintele Klaus Iohannis spune ca programul nu trebuie desfiintat, ci regandit in asa fel incat investitiile din zonele rurale sa aiba sens.

Guvernul a alocat peste 17 miliarde de euro pentru programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru prima etapă din 2013-2017. Pentru cea de-a doua etapă însă suma depaşeşte 30 miliarde de euro pentru creditele bugetare. 

Cea mai mare parte din aceste sume se va duce în continuare către investiţiile de la sate. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si