VIDEO | Banii pe taxa auto, returnati. Cand ii vor primi soferii

Telenovela taxei auto pare ca se apropie de final! Dupa doi ani si trei luni de amanari si tergiversari, ministrul Finantelor promite ca banii vor fi returnati pana la sfarsitul acestei luni. In contrapartida, analistii spun ca ANAF nu are capacitatea de a gestiona restituirea banilor, intr-un timp atat de scurt.

D.S., luni 06 mai 2019 , 18:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Pana pe 31 decembrie 2006, pentru masinile care erau inmatriculate la noi tara, se platea o acciza pentru finantarea deficitului bugetar de stat. Dupa 1 ianuarie 2007, acciza a fost reglementata sub forma de taxa de prima inmatriculare.

Adrian Benta, analist fiscal: De-a lungul timpului, au existat mai multe procese la Curtea Europeana de Justitie, prin care Romania a fost condamnata pentru instituirea acestei taxe! Ilegalitatea acestei taxe fata de directivele comunitare a pornit tocmai de la faptul ca nu era neutra, se beneficia de anumite scutiri!

Dupa mai multe amanari, in timpul guvernului condus de Sorin Grindeanu, s-a luat decizia de inapoiere a banilor pe taxa auto.

Prin ordonanta de urgenta, in februarie 2017 se anunta ca cererile pentru restituirea taxei auto pot fi depuse pana pe 30 august 2018. Banii trebuiau sa fie restituiti pana pe 31 decembrie 2018, insa treptat s-au prelungit termenele pana in martie, respectiv 30 iunie anul acesta. Asta desi Curtea Europeana de Justitie obliga Romania ca banii sa fie restituiti odata cu depunerea cererilor!

Teoretic, in urmatoarele 3 saptamani soferii isi vor primii banii. Numai ca analistii spun ca nu exista personal suficient astfel incat toti contribuabilii sa isi primeasca banii la timp.

Aproape un million de soferi vor beneficia de restituirea taxei auto. Cine nu a depus o cerere pana la termenul de anul trecut, mai are varianta unui proces in instanta.

Pana acum, ANAF nu a oferit un raspuns privind modul de restituire al acestei taxe pana la finalul lunii mai.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si