VIDEO | Biroul Electoral Central a anunțat schimbarile de care e bine să ținem cont la alegerile din 26 mai

Peste 19 milioane de alegatori sunt asteptati la alegerile europarlamentare si referendumul de maine. Anul acesta scrutinul se va desfasura altfel decat cele anterioare. Biroul Electoral Central a anuntat schimbarile de care e bine sa tinem cont. Colega mea, Silvia Ionita are toate detaliile.

Author: A.N.C sâmbătă 25 mai 2019 , 19:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In sectia de votare vom prezenta operatorului de calculator actul de identitate. Avem dreptul sa votam atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendumul convocat de presedinte sau putem sa precizam operatorului pentru ce tip de scrutin dorim sa votam. Obligatia acestuia este sa consemneze pe liste electorale distincte prezenta noastra.

Inainte de a intra in cabina de vot, vom primi trei buletine de vot. Unul, pentru europarlamentare, cu insemnele partidelor care vor sa isi trimita reprezentanti in Parlamentul European, iar celelalte doua, pentru referendum. Pe acestea din urma, vom regasi urmatoarele intrebari: „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?" si „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a Ordonantelor de Urgenta în domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonantele la Curtea Constitutionala?".

Citeste si: VIDEO| Vremea extremă a provocat și tragedii! Mai multe persoane au murit din cauza potopului

Citeste si: VIDEO| Record de precipitații în Capitală! S-a înregistrat un potop ce apare o dată la 100 de ani

Citeste si: VIDEO| Criminalii din Galați au fost prinși! Cine sunt cei care au ucis cu sânge rece un bărbat


Fiecarui buletin de vot ii corespunde o anumita urna- fiindca vor fi 3- si, spre deosebire de scrutinele anterioare, daca introducem din greseala un buletin de vot in alta urna decat cea destinata lui, acesta nu va fi considerat nul.
Daca nu sunteti in localitatea de domiciliu, e bine sa stiti ca puteti vota oriunde-n tara, pe listele suplimentare.

Au dreptul la vot toti cetatenii romani care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua votului. Asadar, asigurati-va ca aveti asupra dumneavoastra un act de identitate valabil. Romanii din strainatate voteaza pe baza pasaportului. In afara tarii sunt organizate 441 de sectii de votare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si