VIDEO - Bombă cu ceas în Portul Contanța: O cantitate uriașă de azotat de amoniu

O bombă cu ceas, asemănătoare celei din Beirut, zace în Portul Constanța unde cantitatea de nitrat de amoniu din depozite e de 10 ori mai mare decât cea care a provocat catastrofa din Liban.

Mircea Pop, joi 13 august 2020 , 19:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

O singură greșeală ar putea să radă de pe fața pământului portul de la Marea Neagră, unul dintre cele mai mari din Europa. Momentan, însă, substanța periculoasă e depozitată în siguranță, spun oficialii. Cu toate acestea, directorii de la Garda de Mediu au descoperit că firmele care manevrează substanța nu ar avea avizele necesare.

Portul Constanța: cel mai mare din România și al patrulea, ca mărime din Europa, adăpostește o bombă cu ceas de 10 ori mai mare decât cea din Beirut. Aproape 26 de mii de tone de azotat de amoniu a împânzit danele din port iar cantitatea uriașa este adusă de 3 operatori diferiți, din Georgia - din aceeași fabrică de unde provenea și nitratul de amoniu depozitat, în condiții precare, în portul Beirut.

Azotatul de amnoiu este depozitat temporar la malul Mării Negre

Potrivit autorităților, toate companiile care tranzitează prin portul Constanța mărfuri periculoase trebuie să aibă un plan de măsuri de securitate, aprobat de ISU. Momentan, spun aceleași surse oficiale, 5 operatori economici fac în această perioadă comerț cu azotatul de amoniu, care este depozitat numai temporar, la malul Mării Negre.

Citeste si: VIDEO | Bombă cu ceas lângă Galaţi

De la începutul acestui an și până acum, prin portul Constanța au trecut aproape 90 de mii de tone de azotat de amoniu. O cantitate normală, spun autoritățile, comparativ cu cifrele din ultimii 5 ani. Această marfă care poate fi extrem de periculoasă a îndeplinit, până acum, toate condițiile de siguranță, asigură Inspectoratul pentru Situații de Urgența

Controale ample în porturile din Europa

Controale ample au fost demarate în toate porturile și depozitele din Europa, după explozia teribilă din Beirut, soldată cu sute de morți și peste 6000 de răniți. Astăzi, o nouă înregistrare șocantă din timpul catastrofei a apărut în mediul online. Un spital din capitala Libanului a fost devastat, iar sute de pacienți, cadre medicale și apartinatori au fost surprinși fugind din calea masacrului.

Citeste si: Pericolul din Portul Constața! Poate șterge orașul de pe hartă

Tragedia de la Beirut ce a șocat o lume întreagă a provocat, pe lângă moartea nevinovată a sute de persoane, și pagube financiare devastatoare. Președintele Libanului susține că daunele ating 15 miliarde de dolari.

Citeste si: Un camion cu azotat de amoniu s-a rasturnat in judetul Calarasi. Traficul a fost oprit si s-a delimitat o zona de protectie

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si