VIDEO | Brexitul ne va aduce muncitorii acasă

Brexitul i-ar putea lovi amarnic pe romaniii care muncesc în Regatul Unit. Vor avea nevoie de viză ca să mai stea acolo. Pentru Romania, in schimb, ar putea fi mană cerească. Ne-ar aduce acasă specialisti exact in domeniile cu cel mai mare deficit de angajati: constructii si IT.

D.S., miercuri 21 august 2019 , 17:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Catalin Radu e din Bacau si lucreaza in Anglia de 5 ani. A terminat Teologia. Ar fi trebuit sa fie preot, insa... il gasim pe un santier.

CATALIN RADU: Mi-am dorit si ma vedeam preot, dar va dati seama ca toata lumea are nevoie de bani si asa a inceput povestea mea de Londra!

Munceste cat e ziua de lunga, dar stie ca la final de luna are ce sa puna pe masa.

Jumatate de million de romani lucreaza cu acte in Marea Britanie. Claudiu Avram e managerul unei firmei de constructii care renoveaza casele englezilor.

Intr-o criza profunda de personal, multi patroni au importat forta de munca asiatica. Insa, iar s-au lovit de neprevazut.

Bogdan Ivan, secretar general Asociatia Dezvoltatorilor din Romania: Costurile pe care le au constructorii cu acesti muncitori necalificati adusi din strainatate sunt de 1.000-1.200 de euro!

Daca la 31 octombrie, Brexitul se va produce, cetatentii romani vor putea sta in Regatul Unit doar 3 luni, fara sa aiba nevoie de viza.

Cei care vor dori sa lucreze sau studieze acolo, vor avea nevoie de acel European Temporary Leave, un permis valabil pentru 36 de luni. Avand in vedere conditiile mai stricte, atunci romanii s-ar putea intoarce acasa.

Efectul de boomerang al Brexitul va aduce beneficii pietei romanesti in cazul reintoarcerii romanilor. Este cerere mare pentru ingineri, diriginti de santier si muncitori necalificati.

Bogdan Ivan, secretar general Asociatia Dezvoltatorilor din Romania: Avand in vedere aceasta lipsa a fortei de munca, constructorii aleg sa plateasca muncitorii pe toata perioada anului, astfel incat sa aiba echipe stabile de muncitori calificate care sa le asigure livrarea la timp a proiectelor pe care le au in derulare!

O alta piata afectata de plecarea masiva a romanilor la munca peste hotare este cea de IT.

ANA CALUGAREAN, PR COMPANIE DE RECRUTARE: Au inceput sa apara si multe solutii de pregatire alternativa pentru cei care vor sa lucreze in IT! Est eo academie! Pregateste programatori junior in doar 7 saptamani!

In prezent, este nevoie de 20.000 de oameni care sa ocupe pozitii de incepatori sau de seniori in IT.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si