VIDEO | Ce măsuri a luat România împotriva temutului virus din China

România ia primele măsuri în cazul temutulului virus din China, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii este la un pas să declare urgenţă internaţională. Virusul se extinde cu viteză şi a ajuns în America. Aici a fost depistat primul caz de îmbolnăvire. Sunt deja 9 morţi in toata lumea, iar China a confirmat cea mai sumbră variantă: noul tip de virus se transmite de la om la om.

D.S., miercuri 22 ianuarie 2020 , 13:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Virusul ucigaș din China a ajuns în Statele Unite. Pacientul infectat este un barbat care a calatorit in China, dar nu ajunsese in zonele afectate. Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor a anuntat ca barbatul, in varsta de 30 de ani, a fost internat la un spital din apropiere de Seattle, Washington si se afla sub tratament specializat. Autoritatile americane au inceput inca de saptamana trecuta pe aeroporturoi controale drastice in cazul calatorilor din China.

In conditiile in care noul virus se raspandeste rapid, este doar o chestiune de timp pana cand va ajunge si in Europa, dupa cum apreciaza specialistii.

Pana acum 9 oameni au murit si alti aproape 300 s-au imbolnavit. Forma agresiva de pneumonie a ajuns deja în Tailanda, Japonia si Coreea de Sud.

Tarik Jašarević, purtator de cuvant OMS: Până acum au fost raportate 4 cazuri în afara Chinei. Două în Thailanda, unul în Japonia şi unul în Coreea. Ne aşteptăm să apară cazuri şi în alte regiuni din China şi, posibil, în alte ţări în zilele următoare.

Citeste si: Asia în ”alertă maximă” în faţa noului virus chinez, care a cauzat moartea a şase persoane

Organizatia Mondiala a Sanatatii se intruneste astazi intr-o sedinta de urgenta pentru stabilirea unui plan de măsuri care sa duca la evitarea unei pandemii. OMS ia în considerare inclusiv declararea “urgenței internaționale”, după ce autorităţile din China au anunţat că noul virus gripal se transmite de la om la om.

In provincia chineza Wuhan, acolo unde a izbucnit boala, sunt verificari drastice pe aeroport si in gari. Au fost introduse si termoscanere, dispozitive care depistează imediat dacă o persoană are febră.

Europenii s-au mobilizat dupa ce specialistii din China le-au tirmis un exemplar din temutul virus pentru a-l analiza si concepe un tratament. Medicii germani de la Spitalul de Caritate din Berlin au realizat un test care detecteaza in timp record infectia.

SINCRON Dr. Christian Drosten, INSTITUTUL DE VIRUSOLOGIE, SPITALUL DE CARITATE DIN BERLIN: Testul este unul simplu de tip PCR, o metodă simplă de laborator. Este disponibilă acum. Se procedează în felul următor: laboratoarele vor primi indicaíile noastre, vor comanda anumite substanţe şi noi le vom trimite în două zile şi vor putea începe testările care constau în recoltarea unor probe din tractul respirator al pacienţilor.

Ce măsuri a luat România împotriva temutului virus din China. Principalele simptome

Simptomele sunt comune mai multor boli respiratorii: febră, tuse, strănut, respiraţie dificilă si poate ajunge pana la insufiecienta renala si deces. Acest nou tip face parte din familia de virusuri care a provocat Sindromul Acut Respirator Sever şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, care au ucis peste 1.400 de persoane in trecut.

Ingrijorarile de raspindire cu viteza a bolii sunt mari in conditiile in care simbata este Anul Nou Chinzesc si milioane de oameni se deplaseaza dintr-o zona in alta pentur acest eveniment. Aceasta inseamna un risc suplimentar de propagare.

Mare atentie in cazul in care calatoriti in Asia sau daca aveti contacte cu persoane care au fost in Asia in ultimul timp. Ministerul roman de externe a lansat avertizari de calatorie in China.

In Romania au fost luate deja masuri referitoare la noul coronarovirus.

Citeste si: VIDEO | Noul virus de pneumonie se răspândește în Asia. Și spitalele românești sunt în alertă

Inspectia Sanitara de Stat a trimi direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare.

In aceasta dimineata, in Bucuresti, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie s-a reunit intr-o sedinta de urgenta pentru a decide ce masuri exacte ia tara noastra in conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Au fost stabilite si ce spitale ii vor primi pe potentiale infectati cu temutul virus. Este vorba despre spitalele Matei Bals si Victor Babes din capitala si cele de boli infectioase din Iasi, Cluj si Timisoara.

De asemenea, specialistii au anuntat achizitia de reactivi speciali si de scanere cu infrarosu in aeroporturi, precum si alertarea medicilor care vin in contact cu o persoana suspecta ce a calatorit in China sau a avut contact cu o persoana din China.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si