VIDEO. Cercurile perfecte de pe Marte, un mister pentru oamenii de știință

Dunele de nisip bizare de pe planeta Marte sunt „aproape perfect circulare”, iar oamenii de știință nu au o explicație convingătoare până în prezent.

Author: Sorin Negru miercuri 15 martie 2023 , 16:45

Cercurile perfecte de pe Marte

[Sursa foto: NASA]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

O cameră de înaltă rezoluție montată pe roverul Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA a făcut fotografii cu dune de nisip neobișnuite, aproape perfect circulare, pe suprafața Planetei Roșii.

Citește și: Vremea a luat-o razna în lume! În SUA, zăpada e la tot pasul, iar în Argentina temperaturile au ajuns și la 38 de grade Celsius

Dacă dunele de nisip de toate formele și dimensiunile sunt un fenomen obișnuit pe Marte, dune circulare ca acestea sunt o priveliște rară, potrivit Live Science.

Planeta Marte, în întrega ei splendoare

[Sursa foto: NASA]

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA a surprins imagini uluitoare ale dunelor de nisip aproape perfect rotunde de pe suprafața Planetei Roșii.

Dunele apar ca niște stropi ușor asimetrici în imaginea, care a fost făcută pe 22 noiembrie 2022, în emisfera nordică a lui Marte, în cadrul proiectului High Resolution Imaging Experiment de la Universitatea din Arizona.

Citește și: Venus în Taur începând cu 16 martie 2023. Cum va fi următoarea perioadă pentru fiecare zodie

Citeste si: Mădălina Crețan, adevărul despre moartea soțului ei: "A avut perioade în care s-a chinuit" Iris, fiica lui Nosfe, a presimțit moartea tatălui său- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Părțile abrupte ale dunelor sunt înclinate spre sud, ceea ce s-ar putea datora vântului marțian care suflă nisipul în acea direcție, au spus oamenii de știință de la universitate într-o declarație de presă.

Totuși, astronomii nu sunt siguri ce a determinat dunele să fie aproape perfect circulare.

Imaginea face parte dintr-o serie realizată de HiRise pentru a ajuta la monitorizarea modului în care înghețul se topește pe Marte în 60 de locații diferite, pe măsură ce emisfera nordică a planetei ajunge la sfârșitul sezonului său de iarnă.

La fel ca Pământul, Marte experimentează un ciclu al celor 4 anotimpuri de vară, primăvară, toamnă și iarnă.

În timp ce dunele rotunde de nisip par fără gheață în această imagine, o imagine anterioară le-a arătat acoperite de îngheț.

Dunele marțiene, acoperite de îngheț

[Sursa foto: NASA]

Fotografiile cu dunele de nisip sub efectul vânturilor marțiene sunt, de asemenea, spectaculoase:

Dunele de pe Marte

[Sursa foto: NASA]

Instrumentul de fotografiat HiRise, care este montat pe nava spațială MRO, orbitează și cercetează dunele de nisip de pe Marte din 2006 pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum se mișcă și cum le modelează modelele meteorologice.

Datele de la camera de înaltă rezoluție indică faptul că dunele de nisip migrează de la ecuator la poli cu o rată de până la 1 metru pe an marțian sau 687 de zile pe Pământ. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si