Trenul de călători al CFR s-a izbit de garnitura de marfă a unui operator privat, într-un nod feroviar extrem de aglomerat din țară. Văzută de sus, intersecţia de linii unde s-a petrecut accidentul arată ca un adevărat furnicar.

Surse din anchetă spun că unul dintre mecanici a pătruns într-o zonă interzisă. Ar fi trebuit să aştepte, dar nu s-a conformat, aşa că cele două trenuri s-au ciocnit la o viteză de aproximativ 25 de kilometri/oră.

Specialiştii în securitate feroviară analizează acum toate sistemele care dirijează traficul pentru a elimina ipoteza unei defecţiuni tehnice.

Petre Nechita, reporter Ştirile Kanal D: Circulaţia într-un nod feroviar se aseamănă cu ceea ce se petrece într-o intersecţie rutieră aglomerată. Mecanicii de locomotivă se bazează, inclusiv pe semafoarele de pe calea ferată. Dirijarea traficului într-o astfel e zonă nu e floare la ureche: pe aici trec garnituri de călători şi marfă aparţinând CFR ului şi unor operatori privaţi.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Călător din trenul lovit de mărfar: „Daca era viteza mare, eram morți toți”

O astfel de zonă ar trebui în mod obligatoriu monitorizată video, pentru ca dispecerii să știe în permanență ce se petrece.

Dar toate astea par de domeniul științifico-fantasticului într-o țară în care mai există încă bariere feroviare acționate manual. Aşa că orice se poate petrece pe calea ferată. Dumitru Enciu lucrează ca mecanic de locomotivă de peste 30 de ani. A fost implicat într-o deraiere şi priveşte cu groază la astfel de ştiri.Dumitru Enciu, mecanic de locomotivă: În ultima vreme, se pare că aceste lucruri, din cauza situaţiei prin care trec Căile Ferate se întâmplă mult mai des.

Cine e vinovat pentru ciocnirea celor două trenuri

Problema dotărilor învechite este agravată de lipsa personalului din domenii care ţin de securitatea feroviară.

Liviu Grab, prim-vicepreş. Federaţia Transportatorilor Feroviari din România: Aceşti mecanici de locomotivă nu pot fi luaţi de pe stradă şi să-i pui în cap un tren care poarticipă la siguranţa circulaţiei, cu atâtea sute sau chiar mii de vieţi în spate.

Mecanicii cu experienţă care au ieşit la pensie încă lucrează la CFR. În mai puţin de o lună, intră în vigoare o lege care le va interzice asta.

Dumitru Enciu, mecanic de locomotivă: Am mulţi colegi care au ieşit la pensie şi lucrează şi la stat, cu contract de colaborare. Dacă se pune în aplicare legea, se creează un mare gol.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Schimbare de ultim moment în prognoza meteo: vijelii devastatoare și ploi torențiale lovesc Capitala, cod roșu de caniculă în toată țara!- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO| Două trenuri CFR s-au ciocnit frontal: Unsprezece oameni au fost răniți. Unul dintre ei va fi adus la Spitalul Floreasca

Liviu Grab, prim-vicepreş. Federaţia Transportatorilor Feroviari din România: Ca să formezi un mecanic de locomotivă, îţi trebuie cel puţin 2 ani de zile.

Salariul de bază al unui mecanic este de cel mult 3 mii de lei. Este unul din motivele pentru care tinerii fug de acest domeniu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si