VIDEO| Coronavirus România: 460 de cazuri noi. CCR: Carantina si izolarea sunt ilegale

O veste bombă din partea Curții Constituționale: Carantina si izolarea sunt ilegale, iar pacientii internati cu COVID se pot externa la cerere! Decizia este anuntata în aceeași zi în care ţara noastră raportează un număr record de cazuri noi, după ce am ieșit din starea de urgență.

Author: R.B. joi 25 iunie 2020 , 19:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Curtea Constituțională a decis joi după amiază că izolarea și carantina NU mai pot fi impuse prin ordine de ministru. Acestea reprezintă restrângeri ale drepturilor omului şi pot fi făcute doar prin lege, NU prin Ordonanțe de Urgență în Guvern, anunţă CCR.

În plus, CCR a decis că prelungirea starii de alerta poate fi facuta de guvern, fara acordul parlamentului! Specialistii in drept constitutional analizeaza ca, potrivit acestei decizii, toti pacientii internati cu covid se pot externa la cerere, nu doar cei asimptomatici.

Citeste si: Medicul Virgil Musta: „Poate că ar trebui să trecem şi noi, ca alte ţări, la carantinarea şi izolarea acestor focare”

Își pot cere externarea în baza unei cereri pe care o înaintează către o instanță judecătorească. Procedura nu ar trebui să dureze foarte mult, așa că dacă decizia magistraților este favorabilă, pacientul se poate externa.

În acest moment, carantina este în continuare obligatorie la intrarea în țară pentru cei care vin din zona galbenă.

Este posibil ca aceia care au intrat în carantină sau izolare forțată în trecut în baza OUG 11/2020 din 4 februarie să poată acționa statul în judecată și cere daune dacă drepturile lor au fost încălcate.
Deocamdată vorbim despre o decizie a CCR-ului, mai așteptăm motivarea care poate întârzia săptămâni bune. Doar atunci va putea fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare.

Citeste si: OMS: „Creşterea infecţiilor cu covid-19 împinge din nou 11 ţări din Europa pe marginea prăpastiei”

Toate acestea se întâmplă în aceași zi în care România a înregistrat o creștere majoră, și anume 460 de noi pacienți pozitivi. Ei bine, peste 400 de cazuri zilnice au mai fost depistate în România doar în luna aprilie și la începutul lunii mai. Iar aici, putem aminti data de 11 aprilie când se raportaseră 523 de cazuri de infectări și 16 aprilie când se confirmaseră 491 de cazuri.

Citeste si: Alertă maximă! Au izbucnit două noi focare de COVID-19 în România. Zeci de copii, în pericol


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si