E zarvă mare pe ulițele înghețate din Breb- feciorii satului, cu zecile porniți la colindat, vestesc Nașterea Domnului. Cine nu le deschide poarta, să nu spere la noroc.

Urătorii întruchipează răii din Biblie și au măști înfricoșătoare, coase și coarne, iar pe cojoacele din blană au atârnate clopote. Cei care știu datina sunt învățați cu larma și abia așteaptă să-i primească pe colindători în case.

Pentru turiștii veniți în Maramureș, Crăciunul e o experiență deosebită

Pe la pensiuni, în schimb, mirarea e mare.

„Oameni faini, bine ați venit în Breb!”, sunt întâmpinați turiștii.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Veronica este- zilele acestea- gazdă aleasă pentru un grup de turiști din București. Ca oaspeții să înțeleagă mai bine "bătaia dracilor"- așa cum e reprezentată în tradiția populară- a poftit ceata zgomotoasă în curtea pensiunii.

- Nu au văzut niciodată tăiatul porcului sau viflaimul.

- Cât de importantă e tradiția la voi, în Breb.

- E foarte importantă, se respectă din moși strămoși, spune Veronica.

„Mi-a plăcut foarte foarte mult, este o piesă întreagă pe care au jucat-o, au interpretat-o foarte frumos și din inimă. Sunt niște obiceiuri deosebite și chiar este păcat să se piardă”, spun turiștii.

Oamenii vin în Maramureș pentru Crăciunul care miroase a mâncare bună și tradiții

Printre ei i-am găsit pe membri familiei Ioanițescu. Vin de la oraș, unde sărbătoarea și-a pierdut din farmec.

Aici, în schimb, s-au bucurat de pomana porcului- așa cum și-o amintesc din copilărie.

„În marile orașe ale țării s-au pierdut tradițiile, nu se mai taie porcul, nici masa de Crăciun nu mai e ce a fost odată. Mă bucur că am venit aici”, spun ei.

E doar începutul unei vacanțe ca-n povești. Chef de petrecut să fie! La Maramureș, Crăciunul ține trei zile și trei nopți.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si