VIDEO -Credincioșii din Iași nu au putut lua găleata de aghiazmă acasă

Credincioșii au venit la Mitropolia din Iași să ia aghiazma dacă se poate cu găleata! Ca să fie la adăpost de covid, unii și-au spălat mașinile cu apa sfințită.

Iulian Ciurea, miercuri 06 ianuarie 2021 , 19:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu un îndemn la sănătate - adaptat vremurilor - acești credincioși din Iași au trecut rapid de la cele sfinte, la cele lumești. Din portbagajul doldora de mâncare și sticle de băutură, au scos un bândăreț uriaș. Pofta vine de la sine după atâta stat la coadă.

- Pentru toată lumea am luat aghiazmă.

- Pentru ce ați luat?

- Pentru sănătate cel mai mult! Să stropim casa, să stropim tot că așa-i frumos!

- Să dea Dumnezeu sănătate, bucurie, fără accidente, să trecem prin problemele astea care sunt cu covidul, spune un credincios în timp ce-și stropește mașina cu aghiazmă.

Supărare printre credincioșii din Iași. Au plecată fără găleata de aghiazmă

Credincioșii au fost mulți, iar aghiazma puțină - doar 8 butoaie a câte 500 de litri au fost sfințite în comparație cu 12, câte erau în alți ani. Vestea că vor pleca cu recipientele pe jumătate goale i-a cam întristat pe enoriași.

„Patru kile atât am luat că n-au umplut butoaiele.

Punem și în mâncare, punem, frămânți, faci pâine, pui acolo un pic de aghiasmă.

Da, da am mai multe bătrâne în bloc și trebuia să umple tot...”, spun credincioșii.

Dacă tot n-a fost aghiazmă cu găleata, credincioșii au sărit după cruce, deși era interzis

Cu măsură s-a ținut sărbătoarea și la Dunăre. Înalt Preasfințitul Casian Crăciun le-a interzis temerarilor să se mai avânte-n apă după cruce:

Ritualul s-a vrut a fi unul simbolic. În apă a fost aruncată o cruce din flori însă un bărbat n-a rezistat ispitei:

- Te-ai aruncat.

- Da, bineînțeles. Nu e ca altă dată, dar mulțumim și pentru asta. A zis părintele să o las pe apă, dar nu știu ce o să fac, cred că o iau cu mine, spune curajosul.

Botezul cailor s-a păstrat, totuși, în Bărăgan. Câțiva localnici și-au mânat animalele, în galop, spre biserică.

După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada căruțașilor, pe uliţele satului. La Smeeni, una din zece familii deţine cel puţin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului.

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Suspans si emotii teribile in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania! CINE a... Suspans si emotii teribile in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania! CINE a parasit competitia?
demamici.ro
A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la... A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la 40 de săptămâni | Demamici.ro
b1.ro
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut... A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
monitorulcj.ro
Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de... Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de peste 30.000 de lei
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si