„De regulă în colțurile cesnicei se pune bănuțul. Se spune că cel care găsește bănuțul va avea noroc tot anul. Clar, un an plin de bani. Să-ți poarte noroc!”, ne urează gospodinele.

Suntem in localitatea Peciu din judetul Timis. Aici sarbii isi tin traditiile cu sfintenie. Cesnica este nelipsita de pe masa de sarbatoare.

„Doamna Zlata a invatat reteta de mama dansei si in fiecare an de Craciun pregateste cesnita.

Si nu doar o tava, ci 2, 3 sau chiar 4 pt ca toti membrii familiei o adora”, relatează corespondentul Kanal D la Timișoara.

Nu mai putin de 2 ore aloca gospodina noastra pentru pregatirea celui mai dulce preparat de pe masa Craciunului sarbatorit de ortodocsii de rit vechi.

Creștinii ortodocși de rit vechi se pregătesc de sărbătorile de iarnă

„Un kilogram de faina cernuta, o lingurita de sare presarata, untura cat o nuca. Si la aceasta cantitate cam jumatate de litru de apa calduta si se framanta bine”, explică gospodinele.

Aluatul obtinut se imparte in mai multe bucati, se intinde usor si apoi se lasa "sa se odihneasca". Intre timp se face umplutura.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ- wowbiz.ro

„Secretul acestei prajituri este cat mai multa nuca. Folosim 600 gr de nuca, 200 gr de zahar si 100 gr stafide”, spun gospodinele.

Foaia se intinde cat mai subtire posibil si se presara cu umplutura.

Acum abia urmeaza maiestria gospodinei care intoarce foaia cu fata de masa pentru a forma mai multe straturi.

Cu si mai multa grija se aseaza in straturi in tava.

Prăjiturile preparate pentru sărbători sunt delicioase

Incununarea aromelor se face cu ajutorul mierii, care nu trebuie pusa cu zgarcenie.

„Traditia mai spune ca dupa ce e scoasa din cuptor cesnita se stropesre cu miere naturala”, spun gospodinele.

„Craciunul este una din putinele zile in care familia se uneste la masa, iar cesnita simbolizeaza uniunea, dragostea, traiul cat mai imbelsugat, mai ales cel care gasesre banutul”, spun gospodinele.

În România trăiesc în jur de 24.000 de sârbi, dintre care peste 10.000 în judetul Timis. 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si