
1 din 2 | Secretul independenței financiare, explicat pe înțelesul tuturor

2 din 2 | Cum poți ajunge milionar în euro prin investiții pasive pe bursă
Secretul independenței financiare este mai puțin complicat decât își imaginează cei mai mulți români. Este o formulă simplă pe care americanii o aplică de peste o sută de ani și care le asigură bunăstarea financiară.
Tiberiu Filip, investitor și antreprenor, a fost invitat în platoul emisiunii "Follow us!" de la Kanal D și a discutat cu Ilinca Vandici şi Teo Trandafir despre independența financiară.
"Există două formule pentru independența financiară, una mai simplă și alta aproape simplă", a spus Tiberiu Filip, autorul unei cărți apărute recent despre Siguranța viitorului financiar.
Independența financiară se referă la situația financiară a unei persoane pentru care cheltuielile lunare sunt acoperite de venitul pasiv generat de activele sale, fără să fie nevoită să mai muncească.
Independența financiară îți oferă libertatea de a-ți urmări pasiunile, hobby-urile sau de a te implica în cauze sociale, fiind scăpat de grija traiului zilnic.
"Dacă economisim un sfert din venitul nostru anual și reușim ca acest sfert să-l investim cu o dobândă între 8 și 10% pe an, în aproximativ 15 ani, avem această independență financiară”, a explicat Tiberiu Filip.
Și atunci, întrebarea este cum și în ce trebuie să investim pentru a avea acest randament de 8 și 10%- a continuat antreprenorul. "În ce investesc? Aici sunt soluțiile pe care, din fericire, le avem- pentru că trăim în România și suntem în Europa și avem libertatea pe care o avem. Avem posibilitatea să investim în niște coșuri de companii pe bursă", a precizat Filip.
De ce nu e bine să ținem banii "la saltea"
Expertul financiar a explicat de ce nu e bine să ne ținem economiile "la saltea" sau la bancă: "Dacă ținem banii la saltea, inflația va lua din acei bani. Am văzut și noi în România, în ultimii ani, cât au crescut prețurile. Ce cumpăram cu 100 de lei cu 5 ani în urmă nu mai putem cumpăra astăzi".
"Aceeași sută de lei pe care o aveam la saltea acum 5 ani astăzi valorează mult mai puțin. Dacă am fi investit banii cu 5 ani în urmă, la cum a mers bursa, astăzi am avea 200 de lei", a spus Tiberiu Filip.
Cea mai simplă soluție pentru cei care și vor să-și investească economiile în mod inteligent este să cumpere acțiuni la "coșuri de companii", nu la companii individuale, consideră Tiberiu Filip.
"Pe fiecare bursă din lume, inclusiv pe bursa românească, există un coș de companii- premianții, putem să spunem, premianții bursei. Nu știu care dintre companii va fi cea care va avea prețurile în creștere, și atunci cumpăr un coș de companii... Nu poți să dai greș cu un coș, atât timp cât nu cumperi astăzi pentru a vinde săptămâna viitoare", a explicat autorul cărții despre investițiile pasive.
Potrivit acestuia, statistica spune că 90% din oameni care cumpără coșuri de acțiuni (spre exemplu, indicele BET în România sau S&P 500 în SUA) câștigă o dobândă de 8-10% pe an cu condiția să mențină investiția minim 10-15 ani.
"Și asta ne duce exact la ceea ce spuneam mai înainte. La soluția independenței financiare".
Cum poți ajunge milionar în euro prin investiții pasive pe bursă
"Te poți pensiona la 40 de ani"
Diferența dintre imobiliare și investiția în aceste coșuri de companii este aceea că, în imobiliare, e imposibil să investești sume mici, de 100, 500 sau 1.000 de euro.
"Cartea mea se adresează celor care vor să investească pentru independența lor financiară, dar și părinților sau bunicilor cu copii care vor să investească pentru viitorul copiilor", spune Tiberiu Filip.
Cineva care are un copil de 7-10 ani și are în față un univers de investiții de 30-40 de ani poate să își ajute copilul să ajungă, de la niște investiții foarte mici, milionar în euro.
"Dacă cineva investește astăzi pe numele unui copil nou născut 10.000 de euro într-un coș de companii, acel copil, fără să mai facă absolut nimic, poate să ajungă milionar la 60 de ani- printr-o singură decizie de investiții. Indiferent dacă vor să picteze, să danseze sau să fie ingineri, având această metodă paralelă de a investi, ei vor putea deveni independenți financiar la 40 de ani. Se pot pensiona la 40 de ani", a explicat Filip.
"Orice angajat din România are bani investiți pe bursă, dar nu știe"
Românii se tem, de regulă, de investițiile pe bursă, însă puțini știu că orice angajat din această țară are o parte din bani pe burse.
"Multă lume nu știe că, de fapt, orice angajat din această țară are bani investiți pe bursă. În pensiile din pilonul 2, la care contribuim cu toții prin salariu, acei bani, 150-200 de miliarde de lei cât sunt, în ce credeți că sunt investiți de către fondurile de pensii? În tilurile de stat, de care am vorbit, și la bursă, în aceste companii, în aceste coșuri", a explicat Tiberiu Filip.
Singura diferență între banii pe care i-am putea investi noi pe cont propriu și banii investiți de companiile de pensii facultative în numele nostru este că firmele își acoperă și propriile cheltuieli de funcționare din acei bani.
"Aceste companii, care fac o treabă foarte bună, au nevoie de birouri, de mașini, de team building-uri, au nevoie de ședințe și de bonusuri. Acel câștig pe care noi l-am avea, cumpărând în mod direct aceste coșuri, este cam la jumătate. Ceea ce, pe termen scurt, nu pare mult. Însă dacă ne gândim la un arc de timp de 20-30 de ani, noi am avea cel puțin dublu banilor, dacă am face lucrul ăsta și în paralel, pe cont propriu", a precizat autorul cărții despre Siguranța viitorului financiar.