VIDEO - Cum vorbim despre război cu cei mici. Ce spun specialiștii

Pe măsură ce conflictul din Ucraina escaladează, copiii văd imagini și aud informații care îi fac să simtă teamă sau anxietate. La vârsta întrebărilor, subiectul „război” poate părea dificil de abordat pentru părinți, dar specialiștii ne recomandă să fim sinceri și să îi asigurăm pe cei mici că vor fi în siguranță.

Author: Andreea Albu vineri 04 martie 2022 , 13:48

Cum vorbim despre război cu cei mici. Ce spun specialiștii

Cum vorbim despre război cu cei mici. Ce spun specialiștii

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În această perioadă dificilă a războiului din Ucraina și a valului de refugiați, este important să știm cum să le povestim celor mici despre ce se întâmplă.

Specialiștii ne recomandăm să nu evităm să le răspundem la întrebări și să îi asigurăm întotdeauna că sunt în siguranță.

Ce cred copiii despre război

"Prima dată am întrebat dacă e totul bine și dacă sunt oamenii în siguranță."

"Eu am întrebat dacă visez cumva, că nu știam, eram așa...că în vremurile astea nu se mai fac războaie, am fost și eu mirată."

Sunt frământările pe care Clara și Bianca le-au povestit părinților în ultimele zile. De aici, pentru cei mari a început o adevărată provocare: cum le explicăm celor mici că nu departe de noi are loc un război? Iar curiozitățile micuților sunt dintre cele mai diverse- pentru că înțeleg mai multe decât credem noi, adulții. 

 

Citeste si: Aproximativ 1.000 de refugiați ucraineni vor ajunge cu trenul la București 

"Evităm să deschidem televizoarele seara la știri, mai mult desene", ne-a spus unul dintre părinți.

Citeste si: Imagini șocante dintr-o maternitate din Kiev. Cadrele medicale mută bebelușii și mamele în buncăr la auzul sirenelor

Mulți au ales calea sincerității, cu informații adaptate vârstei copiilor, sau îi implică pe cei mici în donații pentru a le cultiva empatia.

Cum procedează părinții

Mulți au ales calea sincerității, cu informații adaptate vârstei copiilor, sau îi implică pe cei mici în donații pentru a le cultiva empatia.

Citeste si: Un centru de vaccinare din Capitală a fost transformat în centru pentru refugiații ucraineni. Cum putem să îi ajutăm pe cei care fug din calea războiului

"Evităm să deschidem televizoarele seara la știri, mai mult desene."

"Eu îi spun: "Mama, a fugit de un razboi. Nici nu mai am cuvinte."

Ce ne sfătuiesc specialiștii

Oricât ar fi de greu, nu ar trebui să-i ținem departe de adevăr, spun psihologii.

Citeste si: Medicii români sunt pregătiţi să ajute refugiatele însărcinate care vin din Ucraina. O fetiţă este primul copil ucrainean care se va naște în câteva zile în Capitală

În primul rând, trebuie să le răspundem la întrebare, nu să evităm. După care le explicam contextul și neapărat să îi asigurăm că suntem în sigranță.

"Moartea este greu să fie explicată unui copilaș de 4-5 anișori, prin urmare putem să le spunem că unii oameni îi lovesc atât de tare pe alți oameni încât aceștia dispar pur și simplu, nu intrăm in detalii", ne-a spus psihologul Cătălina Barnea.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si