VIDEO | Dăm cei mai mulți bani pe mâncare

Traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim? Cheltuim cel mai mult din Uniunea Europeana pe mancare si bauturi non-alcoolice, in schimb, suntem pe ultimul loc atunci cand vine vorba despre sume investite in hoteluri si restaurante, adica in vacante.

D.S., vineri 05 iulie 2019 , 20:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Suntem campioni la cumparaturi! Mancarea e de baza, iar cifrele arata ca mai mult de un sfert din salariu se duce pe alimente.

Silvia merge la piata de doua ori pe saptamana. Astazi a cumparat cateva legume pentru a gati. Mai are o sora care lucreaza in Marea Britanie si a descoperit ca preturile sunt cam la fel.

Silvia: S-au scumpit foarte multe alimentele in ziua de azi! Salariile noastre si cu preturile noastre de aici comparativ cu ei, ar fi undeva la fel, numai ca acolo lucrurile stau altfel!

La fel este si cazul lui Dumitru. S-a aprovizionat pentru 3 zile cu ardei capia, rosii, vinete, cartofi, paine si branza.

Iar din venitul total al familiei, pe mancare se cheltuieste mai mult decat jumatate.

Dumitru: Vreo 25-30 de milioane numai pe mancare! Lunar!

La fel de mult ca noi dau pe alimente, lituanienii si estonienii. La coada listei sunt irlandezii, luxemburghezii si englezii.

Mai investim mult si in cheltuielile cu sanatatea. Pe primul loc sunt belgienii, bulgarii, iar pe locul 3 in statistica sunt romanii. Cheltuim putin in recreatie si cultura, dar si in restaurante sau hoteluri, adica banii pentru vacante.

Mircea Chivu, sociolog: Faptul ca cheltuim cel mai mult din UE pe mancare inseamna ca practic suntem cei mai saraci din UE! Cand ai venituri mai mici, reduci, de obicei, din alte cheltuieli, nu din altele, nu prea poti sa reduci de la mancare!

Specialistii ne avertizeaza ca acest soi de comportament ne poate afecta economiile pe termen lung.

Claudiu Vrincean, economist: Recomand, in acelasi timp, o crestere a ponderii pentru serviciile recreative, costurile alocate pasiunilor si pentru investiitile in timpul liber, pentru ca sunt investitii, nu sunt cheltuieli!

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si