VIDEO - Defrișări masive în vestita pădure Baciu din Cluj

Mafia imobiliară, în complicitate cu nepăsarea autorităților, pun la pământ vestita pădure Hoia Baciu din Cluj. E acuzația activiștilor de mediu care spun că numai în ultimele luni au fost defrișate două hectare și jumătate pentru a face loc unui cartier de blocuri. În semn de protest, sute de clujeni au tras astăzi un semnal de alarmă printr-o drumeție prin pădurea despre care se spune că ar fi bântuită.

sâmbătă 20 martie 2021 , 20:16

protest pădurea baciu
Peste 12.000 de clujeni au semnat deja și o petitie prin care se cer stoparea dezvoltării imobiliare haotice și protejarea zonelor verzi din apropierea orașului.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Încă din vară activiștii de mediu se luptă să oprească defrișările masive din pădurea Hoia Baciu. Dezvoltarea rapidă a Clujului a făcut ca dezvoltatorii să ridice cartiere rezidențiale pe bandă rulantă- iar unul dintre ele ar urma să fie aici.

S-a tăiat lemnul, bucată cu bucată, acuză oamenii.

În plus, drumul catre viitoarele construcții a fost deja pietruit, fără ca autoritățile care administrează pădurile să fie înștiințate.

Citeste si: Padurea Hoia-Baciu, salasul Necuratului? Vrajitoarele descanta in miezul noptii: "Aici sunt forte si benefice, si malefice"

Două ansambluri imobiliare, pericol pentru pădurea Baciu

"Am cerut autorităților suspendarea autorizațiilor de construire pentru două ansambluri imobiliare, fiecare de câte 700 de locuințe. De ce trebuie suspendată autorizația? Pentru că oamenii aceia ar utiliza pădurea pentru a ajunge spre oraș, motiv pentru care cerem un urbanism mai putin haotic, reguli clare și conservarea pădurii Hoia Baciu", spune Adrian Dohotaru, activist.

„Pădurile de protecție din jurul orașelor asigură un aer de calitate în orașe, asigură filtrarea apei de calitate și, mai mult decât atât, pădurea Hoia Baciu este cea mai cunoscută din Europa, ceea ce ar putea fi un privilegiu pentru promovarea turismului", explică Horea Petrehuș- șef corpul de voluntari Garda Națională de Mediu.

Astăzi- în semn de protest- au mărșăluit sute de persoane pe cărarea ce a răsărit aici.

Citeste si: Marturia lui Adrian Berinde, cantaretul bolnav de cancer: "Eu am fost deseori in Padurea Baciu si mi s-au intamplat lucruri absolut ciudate in aceasta padure!"

Pădurea Baciu, semnificații energetice

"Ar fi păcat să se distrugă, mai ales că padurea are așa semnificații energetice și sunt specii protejate aici, o pădure de nuci..asta

nu va mai fi. Ca să construim blocuri în vârful dealului", spune o protestatară.

"Se văd deja rezultatele a multor ani în care s-a construit făra un plan și cred că ar trebui să spunem stop, să judecăm mai bine și da, să facem locuinte pentru mulți oameni. dar cu o logică și să poată trai oamenii ăia bine", spun oamenii.

Citeste si: Fenomen paranormal? Padurea Baciu, locul unde se intampla lucruri inexplicabile. Iata imaginile surprinse de o drona

Peste 12.000

de clujeni au semnat deja și o petitie prin care se cer stoparea dezvoltării imobiliare haotice și protejarea zonelor verzi din apropierea orașului.

"E o scădere dramatică a biodiversității și o omogenizare a zonei. Scăderea biodiversității este o problemă majoră. Dacă sunt multe specii, sunt multe funcții ecologice. Dacă vin șocurile climatice, unele specii dispar, dar funcțiile pot să rămână pentru că altele le iau locul. Omul depinde economic de biodiversitate", spune Tibor Hartner, conferențiar universitar. 

Pădurea Hoia Baciu a fost distrusă în ultimii ani și de hoții de lemn- care au tăiat arborii unul după altul. Numai în ultimele luni au dispărut peste 700 de copaci- spun organizațiile non-guvernamentale care se luptă să stopeze fenomenul.

Pe lângă oaza de verdeață- pădurea Hoia Baciu e principala atracție a turiștilor pentru legendele care au făcut înconjurul lumii. Se spune că acest ținut ar fi bântuit. Anual, mii de turisti ajung acolo pentru a vizita Poiana Rotundă, locul in care s-ar fi observat cele mai multe fenomene ciudate.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR luni, 19 aprilie 2021: Euro crește, dolarul se prăbușește! Care sunt... Curs valutar BNR luni, 19 aprilie 2021: Euro crește, dolarul se prăbușește! Care sunt noile cotații
spotmedia.ro
Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide
spotmedia.ro
Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază,... Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază, nimeni n-a venit să-l curețe (Galerie Foto)
b1.ro
Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si