VIDEO - Detalii șocante în raportul final al intervenției de la Onești
Raportul final al anchetei asupra intervenției de la Oneşti, unde acţiunea s-a finalizat cu pierderea a două vieţi omeneşti, a scos la iveală detalii şocante.
„Ce să poată să facă moşulică ăsta?
Eh, ameninţă şi el oleacă, se dă în spectacol, îl potolesc imediat băieţii”- sunt extrase din convorbirile purtate între polițiști în tipul intervenției.
Cei care ar fi putut să împiedice dubla crimă aproape că au luat în râs amenințările agresorului- o demonstrează raportul final al anchetei de la Onești, care dezvăluie- pe lângă interceptări- că forțele de ordine puteau interveni oricând: agenții avea două rânduri de chei în buzunar- unele de la apartamentul în care se
„Oportunităţi de intervenţie au existat, însă forțele de ordine n-au profitat de ele”, spune șeful SIAS.
Potrivit aceluiași raport, Gheorghe Moroșan putea fi- cu ușurință- rănit, cât a stat în balcon. Nimeni nu s-a arătat dispus s-o facă deși lunetistul a apărut de mai multe ori în discuție:
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Teorema lui Pitagora ne spune că distanţa directă de tragere este între 12-13m. Între 12-13m, orice poliţist din Poliţia Română, cu pistolul aflat în dotare, putea să execute foc de precizie”, spune șeful SIAS.
Momentele dese de neimplicare s-au împletit cu cele în care agenții au simțit o nevoie inexplicabilă de a brava. Gheorghe Moroșan s-a enervat și mai tare- arată raportul final- când unul dintre agenți l-a mințit:
Pe parcursul intervenției, polițiștii și-au oprit de mai multe ori camerele prinse de uniforme. Raportarea pe care au făcut-o către superiorii din Bucureşti s-a referit la „un bărbat bătrân, de peste 60 de ani, fără antecedente penale şi fără probleme psihice ameninţă cu un cuţit 2 persoane din cauza unui litigiu al soţiei”, fără a se menţiona luarea de ostatici.
În realitate, pe lângă cele 4 condamnări ale lui Gheorghe Moroşan documentate abia după ce victimele au fost ucise, corpul de anchetă a mai identificat 4 dosare penale deschise pe numele lui, însă, clasate, după ce victimele sale şi-au retras plângerile, fiind ameninţate. Cel mai recent dosar a fost deschis chiar la începutul acestui an, când Gheorghe Moroşan a intrat în casă peste o femeie cu un cuţit asupra lui, i-a spart un geam şi a ameninţat-o cu moartea. Totuşi, imediat după ce femeia şi-a retras plângerea, cei de la Poliţia Oneşti s-au grăbit să claseze dosarul, fără a-l lua în evidenţă pe Moroşan.
„Este lesne de înţeles că poliţiştii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenţii în forţă în acest caz”, spun acnhetatorii.
Ancheta a culminat cu decapitările din poliție. Vizat a fost și adjunctul de la Onești, care a întârziat la interveție pentru că încerca să se informeze, de pe internet, despre luările de ostatici. La scurt timp după eșec, Adrian Tuluc și-a arătat amărăciunea nu pentru faptul că 2 oameni şi-au pierdut viaţa, ci pentru viitorul carierei sale:
Mai exact, ajunctul de la Onești visa să ocupe aceeaşi funcţie ca înainte de tragedie, însă, nu ca împuternicit, ci permanent. Acum, el se află pe o listă cu alţi 13 agenţi şi ofiţeri de la Oneşti şi Bacău care vor fi cercetaţi atât disciplinar, cât şi de parchet pentru neglijenţă în serviciu.