Detalii șocante ale intervenției ratate de la Onești. Ce au spus șefii Poliției Române

Șefii Poliției Române au prezentat primele concluzii are raportului de control efectuat după intervenția eșuată a forțelor de ordine în cazul luării de ostatici de la Onești.

Andreea Bolocan, joi 11 martie 2021 , 19:25

Detalii de la intervenția eșuată de la Onești politia buzau
Detalii de la intervenția eșuată de la Onești
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Printre factorii care au dus la eșecul operațiunii au fost enumerați modul de intervenție, maniera de documentare cu privire la autorul faptelor, angrenarea resurselor instituționale, coordonarea intervenției.

Inspectorul General al Poliției Române, Eduard Mirițescu și Florin Crăcea, adjunct al Inspectoratului General au făcut o serie de declarații importante din care reies detalii

șocante în ceea ce privește intervenția ratată de la crima din Onești, unde au fost omorâți doi bărbați de către Gheorghe Moroșan.

„Doresc să adresez condoleanțe familiilor îndurerate și să cer scuze public în numele Poliției Române pentru modul de gestionare a evenimentului de către polițiștii implicați. Cu siguranță nu-i mai putem aduce înapoi pe cei doi oameni. Important este să clairifcăm ce s-a întâmplat acolo și să luăm măsurile necesare, astfel încât acest tip de deznodământ să nu se mai înregistreze pe viitor", a declarat Eduard Mirițescu, Inspector General al Poliției Române.

Ce greșeli au făcut polițiștii din Bacău în cazul crimei de la Onești

Prima concluzie în cadrul gestionării sesizării, polițiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existența antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia și nici referitor la amenințările acestuia adresate anterior comiterii faptelor.

Citeste si: Informaţii de ultimă oră în cazul Valentinei Nica, fata incendiată din Buzău

Din verificările efectuate a reieșit că modul de relaționare între factorii de decizie care

au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Negociatorul nu a fost informat despre dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112. Astfel, nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta.

Gheorghe Moroșan

Din rapoartele polițiștilor, a rezultat că aceștia cunoșteau starea de pericol în care se aflau ostaticii.

Polițiștii din Bacău aveau toate indiciile privind intervenția în acest caz”, a precizat Florentin Brăcea, adjunct al Inspectorului General.

Șeful operațiunii nu s-a deplasat la fața locului imediat

Acesta a precizat că deși avea datele, șeful operațiunii nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns în jurul orei 17.15.

Citeste si: Cei mai mari criminali din România. Ion Rîmaru nu este în top

“Nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc.

În ceea ce privește raportarea evenimentelor, s-a constat că la Poliția Bacău și Onești nu s-au respectat ordinele privind raportarea evenimentelor. Raportarea evenimentelor în scris a fost făcută la 19.03, deși trebuia făcut la maxim 2 ore de la sesizare. Datele transmise către IGPR au fost eronate, incomplete și cu întârziere.

Datele au fost că un bărbat fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane, având în vedere pierderea litigiului privind proprietatea apartamentului.

Avea antecedente violente. A depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate.

După mai multe verificări, a reieșit faptul că pe numele autorului au fost întocmite de-a lungul timpului mai multe dosare penale pentru fapte de violență, unul chiar în acest an. Iar din materiale se evidențiază că încă din 2020 erau suficiente elemente care să arate un potențial risc.

Totodată, nu au raportat în dinamică datele raportate în cursul zilei. Două vieți nevinovate au fost pierdute. Datele transmise la IPJ Bacău a fost că situația este stabilă. IPJ nu a transmis că au fost făcute mai multe apeluri la 112”, a mai spus adjucntul inspectorului general al Poliției Române.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Survivor Romania 2021.  Cea mai surprinzatoare ELIMINARE a unui concurent in Consiliul... Survivor Romania 2021. Cea mai surprinzatoare ELIMINARE a unui concurent in Consiliul de Urgenta:"Sper ca am fost cel mai iubit pana in momentul de fata!"
spotmedia.ro
Nicuşor Dan n-ar vrea să scumpească locurile de parcare din București. USR PLUS și PNL... Nicuşor Dan n-ar vrea să scumpească locurile de parcare din București. USR PLUS și PNL susțin creșterea taxelor
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
b1.ro
Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din... Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din cauza Covid-19 (VIDEO)
infoactual.ro
Drama neștiută a lui Florin Piersic! Clipele cumplite prin care a trecut marele actor Drama neștiută a lui Florin Piersic! Clipele cumplite prin care a trecut marele actor
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si