VIDEO | Epidemia de isterie, mai puternică decât cea de coronavirus. Val de mesaje alarmiste

Mai puternică decât epidemia de coronavirus e isteria pe care răspândirea bolii o provoacă în rândul populației. În România, în ultimele 24 de ore, oamenii au propagat sute de mesaje alarmiste care nu au făcut altceva decât să amplifice panica generală. Rafturile magazinelor au început și la noi să se golească după ce s-a dat năvală.

D.S., marți 25 februarie 2020 , 19:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Făina a fost cumpărată cu sacii în Maramureș, iar de peste tot s-au evaporat apa, spirtul și conservele. Mai grav e că și autoritățile locale par depășite. În Bacău, au evacuat un cămin de elevi ca să-l transforme în centru de carantină.

La Craiova a fost un adevărat haos. Un zvon pe care autoritățile l-au infirmat vehement a răspândit epidemia de isterie în tot orașul. Oamenii au început să se sune frenetic unii pe alții în încercarea disperată de a afla dacă la spitalul de urgență a ajuns sau nu o tânără venită din Bergamo, care s-ar fi simțit rău în aeroport. De aici până la o panică generală a fost doar un pas. „Avem primul caz de coronavirus şi autorităţile îl ţin ascuns!” - a fost mesajul care s-a propagat ca focul și care a pornit o adevărată teorie a conspirației: ba că ar mai fi o mămică și un bebeluș infectați, ba că în spital ar fi internați doi italieni bolnavi.

Spaima de moarte a ajuns și în cele mai îndepărtate cătune, unde lumea e ruptă de civilizație, dar unde veștile circulă din gură-n gură la fel de rapid ca pe internet. De pildă, în județul Buzău, puținii localnici din satul Arbănași se tem de ce e mai rău, după ce autoritățile au adus-o pe femeia venită cu autocarul din Italia și au cazat-o în carantină - sub pază - la o fostă tabără școlară.

Citeste si: Metrorex luptă împotriva CORONAVIRUSULUI. Ce se va întâmpla cu metrourile de azi înainte

Psihoza generală nu a ocolit nici Capitala. Aici, zvonul că angajata unei multinaționale ar fi contaminată dar autoritățile ar refuza să recunoască a bulversat lumea. Până la urmă alarma s-a dovedit a fi falsă. Dar mai grav e că nici autoritățile nu deosebesc binele de rău și amplifică panica și mai tare. La Bacău au pus în scenă parcă o glumă proastă.

Aseară târziu - fără știrea părinților - sute de elevi cazaţi în cămin au fost scoşi afară și în altă parte cu bagaje cu tot - pentru ca astăzi să fie aduși înapoi. Clădirea ar fi trebuit să devină centru de carantină pentru oamenii care vin din zonele afectate de coronavirus ale Italiei, însă după scandalul autoritățile s-au răzgândit.

Epidemia de isterie, mai puternică decât cea de coronavirus

Oamenii se lasă purtați de emoția celuilalt, sau a celorlalți și o amplifică! Pe măsură ce trece timpul, dacă și cei din aparatul de stat se lasă pradă unor astfel de isterii colective, atunci avem un întreg sistem care în unele țări poate fi vizibil, chiar și în unele țări asiatice

Speriați de o posibilă măsură de carantină, oamenii au luat magazinele cu asalt ca să procure provizii. Imaginile filmate astăzi într-un hypermarket din capitală arată proporțiile fricii. Zeci de oameni au pus mâna pe baxuri întregi cu apă și alimnte - iar cozile la casele de marcat se întind până în fundul magazinului.

Iată cum arată rafturile unui supermarket din Constanța după o astfel de avalanșă. Sunt goale după ce s-au năpustit pe produse toți cei panicați parcă de apocalipsă.

Scenele se repetă și în Borșa - Maramureș. Cu sacii plini au plecat oamenii din magazine. În urma lor - bate vântul printre rafturile secătuite de orice. Oamenii peste care am dat scotocind printre rafturi recunosc că teama există!

Citeste si: Alertă pentru românii din Italia! Coronavirusul face ravagii: „Magazinele sunt goale, străzile sunt goale”

Efectele s-au văzut și online. Pe o platformă de cumpărături - în câteva ore - prețul unui set de măști a sărit brusc de la 118 lei la 499 de lei. Consiliul Concurenței a deschis o anchetă în acest caz.

Psihologul Cristian Andrei spune că - în general - stă în caracterul oamenilor ca atunci când se trezesc în situații limită - de viață și de moarte - să-și piardă cumva bruma de educație și logică care a rămas și să se comporte ca o turmă.

Cristian Andrei, coronaisterie: „Oamenii nu mai percep limitele fenomenului! Dacă el începe și se sfârșește vreodată, cât de mult poate să se extindă, lumea crede că e ceva infinit, absolut, care o să le aducă decesul în mod garantat, și nu e așa!”

Sunt - însă - și români care privesc relaxați toată această isterie.

Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să nu intre în panică și dacă vin din zonele unde există cazuri confirmate să nu se ducă singuri la spital, ci să cheme ambulanța acasă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si