VIDEO | Europa, în alertă: vine norul radioactiv din Rusia! Ce trebuie să știe românii

Europa intreaga este in alerta din cauza norului radioactiv din Rusia! Si autoritatile din tara noastra monitorizeaza permanent calitatea aerului si ne asigura ca nu exista niciun pericol, in ciuda mesajului care circula inca de ieri pe internet si pe whatsapp, mesaj sustinut de inginerii chimisti!

D.S., luni 19 august 2019 , 20:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Explozia produsa la o baza militara din Siberia ar fi la originea acestui nor radioactiv, pe care il monitorizeaza toate instituriile europene in domeniu, inclusiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

In nordul Rusiei, nivelul radiatiilor a fost crescut imediat dupa incidentul produs in timpul testarii unei rachete cu propulsie lichida - adica nucleara.

Lipsa informatiilor oficiale la acel moment a lasat loc temerilor, mai ales ca locuitorii au fost sfatuiti sa-si procure iod din farmacii - asa cum s-a intamplat si dupa tragedia de la Cernobil!

Cinci oameni au murit pe 8 august si abia dupa cinzi zile autoritatile au recunoscut ca nivelul radioactiv din regiune a depasit de 16 ori limitele recomandate.

Intr-un mesaj devenit viral pe internet si care circula si pe Whatsapp, se arata ca norul radioactiv din Rusia ar urma sa traverseze tara noastra astazi.

ADELA BALEA, INGINER CHIMIST: Exista o harta a norului de deplasare a acestor radiatii. Domnul professor Vintilescu spune ca astazi, la ora 19.00, ar fi trebuit sa stam in casa, sa stam cu ferestrele inchise. Fiecare dintre noi trebuie sa constientizam ca nu-i de joaca. In astfel de cazuri, nu se mananca decat dupa ce se spala foarte, foarte bine legumele si fructele din gradina, adica pe jet de apa indelungat. 31.59

Autoritatile infirma, insa, un asemenea scenariu!

RODIN TRAICU, presedintele CNCAN: CNCAN analizeaz a zi de zi datele care sunt trimise de catre laboratorul natonal de referinta si pot sa va spun ca nu au fost identificate riscuri radiologice pentru populatie, incepand cu 8 august pana astazi inclusiv. Situatia e normala, limita radioactivitatii este cea a fondului natural. Populatia poate sa stea linistita din acest punct de vedere. Ceea ce va spun e o pozitie oficiala a CNCAN pe care mi-o asum.

Acum doi ani, in urma unei explozii la o centrala nucleara din Urali, norul radioactiv ar fi avut intensitatea maxima in tara noastra, in zona orasului Zimicea, potrivit publicatiei The Times.

Autoritatile romane au anuntat atunci ca nu a fost absolut niciun risc pentru sanatate!

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si