Echipa Stirilor Kanal D a facut un experiment pentru a vedea cum putem ocoli scumpirile.
Scumpirile ne dau afara din oras. La propriu! Asa ca parcurgem putin 30 de kilometri pana in comuna Slobozia Moara din Dambovita.
Oamenii de aici recolteaza in fiecare an zeci de tone de legume, iar productia e gata de vanzare. Si totusi, preturile sunt tot mai mari.
Din decembrie, pana in iunie, cartofii s-au scumpit cu 37 la suta, iar fructele proaspete ne costa mai mult cu 13 procente. Si toate legumele s-au scumpit, in medie, cu peste 14 la suta.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro
In aceasta zona din Dambovita gasim cartofi cu un leu kilogramul, ceapa cu un 1,5 lei si rosii cu preturi cuprinse intre 2 si 3 lei.
Preturile nu fluctueaza atat de mult la producatori, asa ca stim pe ce ne putem baza.
Negociind, ajungem sa cumparam o varza de 2 kilograme si jumatate cu numai un leu. Cheia este sa descoperi o zona in care se cultiva fructe sau legume in catitati mari.
Doar asa oamenii isi permit sa vanda la pret mic. Ar merge in piata sau in hipermarketuri, dar se plang de drumul complicat pana acolo.
La mijloc e o munca uriasa. De exemplu, un bărbat sta ore intregi cu o foarfeca in mana si se ocupa de ceapa adunata de pe camp.
Dar munca acestor oameni e in zadar. In primele 5 luni, deficitul comercial a ajuns la 6,52 de miliarde de euro.
E vorba de diferenta dintre importuri si exporturi, mai mare cu 30 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Producatorii romani ar trebui sa obtina profit de pe urma muncii lor. Dar lor abia daca le ramane maruntisul. Intermediarii si comerciantii aduna grosul banilor. Un cartof sau o rosie isi dubleaza sau chiar isi tripleaza pretul dupa numai cativa kilometri.
Nici importatorii nu o duc rau.
De pierdut au numai consumatorii care mananca din ce in ce mai scump.