VIDEO | Fără avarii la reţeaua de termoficare din București, abia în 2040

Abia peste 20 de ani, reţeaua de termoficare din Bucureşti va fi perfectă. E cel mai optimist scenariu al directorului companiei care lasă de înțeles că, până atunci, ne vom spăla din când în când apă încălzită în oale şi vom mai sta în frig. Numai luna aceasta, o avarie uriaşă a lasat două sectoare fără apă caldă si o lucrare de modernizare a inundat bulevardul Pipera cu apă fierbinte. Mai grav, ieri, un muncitor al companiei a fost rănit grav pe şantier, iar acum se zbate între viaţă şi moarte.

D.S., joi 20 februarie 2020 , 20:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conducte vechi de 50 de ani care cedeaza uşor sub presiunea apei calde, ţevi ruginite, găurite şi reparate cu cepuri, bulevarde inundate cu apa, aceasta este imaginea cu care ne-a obişnuit RADET. Acum, insă, problemele sunt tot mai grave. Un muncitor al companiei Termoenergetica a fost rănit grav în timp ce lucra la o conductă.

Muncitorul a cazut in groapa adanca de 4 metri. Iar mai apoi, potrivit pompierilor, o placa de beton s a prabusit peste el. Barbatul de 45 de ani a fost gasit inconstient si transportat ins tare grava la spital.

Citeste si: Firea spune că avaria la sistemul de termoficare a fost remediată: „Ne menţinem punctul de vedere că a fost un sabotaj industrial prin care au fost pedepsiţi cetăţenii”

Deocamdată nu se cunosc cauzele producerii accidentului. În Bucureşti sunt zeci de astfel de şantiere din cauza infrastructurii care cedează mereu. Pe bulevardul Basarabia, de pildă, se înlocuiesc zeci de metri de ţevi.

60 la sută din reţeaua de termoficare are o vechime mai mare de 50 de ani. Şi depăşit durata de viaţă cu 2 decenii. Din această cauză, în fiecare oră se risipesc aproxiamtiv 2.000 de tone de apă caldă. Drept dovadă este aburul pe care îl vedem în permanenţă ieşind din pâmănt.

Însă înlocuirea conductelor durează mult şi costă. O soluţie mai rapidă, dar şi mai periculoasă sunt cepurile. Aşa sunt reparate conductele de lângă CET Vest, de pildă. Directorul Companiei Termoenergetica spune că această metodă se practica în exces la un moment dat.

Citeste si: Fostul președinte RADET: "Iarna asta o vom trece cu o mare rugăciune către Dumnezeu"

Anul acesta, compania de termoficare şi-a propus să schimbe 30 de km de ţevi. În acest ritm, primul an fără avarii majore din Bucureşti ar urma să fie, în cel mai optimist scenariu, 2040. Sistemul de termoficare din Bucureşti este primul ca mărime din Uniunea Europeană, şi al doilea în lume, după Moscova.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si