VIDEO | Farul genovez din Constanța strălucește din nou

Imagini spectaculoase vin din Constanta, unde celebrul far genovez a fost reaprins dupa 107 ani. Monumentul istoric, care vegheaza deasupra falezei de la Cazinou, a fost readus la viata dupa o ampla reabilitare.

D.S., miercuri 19 februarie 2020 , 20:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ca un strajer ce vegheaza faleza Cazinoului, farul genovez construit in anii 1800, lumineaza de acum intreaga zona de coasta. A fost construit de o companie britanica si a avut ca scop inlesnirea navigatiei. Pana in 1913 a functionat cu o lumina statica, apoi a inceput sa piara in nepasare.

Dupa ani in care superbul monument a fost uitat in bezna, autoritatile locale dar si comunitatea armenilor au inceput reabilitarea farului genovez. S-a refacut zidaria si instalatia electrica din turn, iar lupa centrala si prismele din sticla au fost luate de la Muzeul de Marina.

Citeste si: Firea anunţă proiectul ”Clar pentru copii”, prin care Primăria Capitalei va deconta contravaloarea unei perechi de ochelari pentru copii, în limita a 500 de lei

Inalta de 12 metri, dar mai impunatoare datorita treptelor pe care a fost construita, cladirea este invaluita dintotdeauna in mister. Se banuieste ca, intaia oara, a fost construita in 1300, de genovezi sau ca turcii au fost cei care i-au dat denumirea de cetate genoveza. Si nu e singura legenda.

Diana Slav, ghid turistic: "Un negustor genovez s-a izbit cu nava de stanci pe o furtuna pe timp de noapte si a fost salvat de familia care locuia in zona. Si-atunci a construit primaul far ca altii sa nu mai piarda tot, cum a pierdut el".

Acum, odata cu reabilitarea farului, acesta a fost adaptat noilor standarde. Lumina sa, care altadata se vedea pana la 4 kilometri in largul marii, este acum facuta sa straluceasca doar in zona de faleza, unde turistii care se plimba in apropiere de Cazinou pot admira frumusetea farului.

Citeste si: Vremea se schimbă drastic! După zile pline cu soare, urmează iarna în adevăratul sens al cuvântului

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si