VIDEO - Fermierii români, fără muncitori, în ciuda numărului de șomeri

Deși mulți au rămas fără loc de muncă, din cauza pandemiei, fermierii tot nu găsesc muncitori dispuși să lucreze în ferme.

Iulian Ciurea, miercuri 03 martie 2021 , 19:49

Deși sunt tot mai mulți șomeri, fermierii nu găsesc muncitori
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Acest fermier din judeţul Vrancea are 80 de vaci din rasa bălțata românească şi doar trei angajaţi. Muncitorii au plecat rând pe rând, iar bărbatul nu a mai găsit forță de muncă cu care să-i înlocuiască, așa că singura soluție a fost să reducă din efectivul de animale.

„La început creșteam și tăurași pe care îi duceam la abator. era nevoie de mai multă forță de muncă. Dar dacă am văzut că nu mai avem cu cine redus activitatea cu tăurașii și am rămas doar cu vacile de lapte”, spune fermierul.

Deși sunt tot mai mulți șomeri, fermierii nu găsesc muncitori

Fermierul spune că, deşi oferă toate condiţiile, de la un salariu bun, până la cazare, cei mai mulţi sunt tentaţi de ofertele de peste hotare şi preferă să ia calea străinătăţii.

„Pleacă în Anglia. Ultimul acum a plecat în Germania.
A stat o lună. Mai fusese și în vară. Acum a zis că stă permanent. I-am aranjat două camere, i-am pus  mobilă nouă acolo”, spune fermierul.

A împlinit luna, a luat ce bani mai avea şi noaptea a plecat fără să spună.

Cum migrarea în masă a muncitorilor a lăsat aproape goale fermele, nu de puţine ori agricultorii s-au văzut nevoiți să îşi îngrijească animalele singuri sau cu ajutorul familiei.

„Dimineața, la 5 ne trezim, le dăm tainul, la o oră vine mulsul.
Punem furajele, lucerna, baloții. Vine 12, iar le mulgem.
Trebuie să muncim că nu avem de ales”, spun fermierii.

Fermierii spun că muncitorii preferă să plece din țară

Cu aceeaşi problemă se confruntă toţi fermierii din zonă. Agricultorii spun că oamenii caută acum slujbe care să nu le ocupe mult timp.

Proprietarii de ferme spun că mecanizarea ar mai putea salva situația pentru că utilajele ar suplini forța de muncă atât de greu de găsit. Numai că asta presupune investiții majore, de cel puțin 50 de mii de euro.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată... Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată ultimele cotații
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
b1.ro
Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce... Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si