VIDEO| Frica de infecția cu coronavirus bântuie spitalele din România

Fiorul fricii şi al morţii bântuie prin toate spitalele României, care, rând pe rând, intră în carantină. Sute de medici şi asistenţi au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19.

R.B., miercuri 01 aprilie 2020 , 19:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mai grav e că cei mai mulţi habar nu aveau că sunt infectaţi şi au purtat virusul extrem de contagios pe la toate secţiile unde sunt internaţi bolnavi în stare critică.

Pe lângă focarele din ţară, patru unităţi din Capitală sunt puncte roşii. La Spitalul Universitar e cel mai rău. Acolo a murit primul pacient infectat cu noul coronavirus. Avea simptome, dar conducerea a refuzat să-l testeze, acuză cei din interior. Astfel, molima s-a răspândit în neştire, mai ales că echipamentele de protecţie lipseau.

Citeste si: Ministrul Sănătății, în vizită în Arad. „E o transmitere comunitară extinsă”

Teama e singura stăpână peste cel mai mare spital de urgenţe din Capitală. La Univesitar, s-a dovedit că noul coronavirus nu a infectat 3-4 medici, aşa cum susţinea conducerea săptămâna trecută, ci mult mai mulţi. 17 cadre medicale din 6 secţii au fost testate pozitiv până acum. 10 pacienţi au fost şi ei contaminaţi. S-a fi întâmplat din lipsă de echipamente de protecţie, spun surse din spitale, însă toată se fereşte să vorbească despre criza de măşti - combinezoane şi viziere. Din păcate, tăcerea nu e de bun augur în astfel de momente, având în vedere că aici ajuns sute de pacienţi cu diverse afecţiuni şi oricare dintre ei ar putea fi purtători ai temutului virus.

Grav e că astfel de cazuri sunt confirmate acolo unde riscul e uriaş: în secţiile de oncologie, la terapie intensivă sau în centrele de dializă ale spitalelor, unde regăsim bolnavi pe care ar putea să-i răpună orice virus - darămite unul pentru care specialişti din lumea întreagă se luptă încă să găsească un leac.

Citeste si: Doctorul a rupt tăcerea. Ce se întâmplă la Spitalul Suceava. „Ni se dădea o singură mască”

O altă dovadă vine de la spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Aici, o pacientă de 62 de ani, confimată cu noul coronavirus, are insuficienţă renală şi face dializă, dar nu prezenta şi simptomele covid-19. Totuşi, la testarea preventivă rezultatul a ieşit pozitiv, iar asta i-a îngrijorat pe doctori şi i-a făcut să ia măsuri urgente!

Ne mutăm la spitalul militar Carol Davila. Şi aici 24 de medici şi asistenţi au fost diagnosticaţi cu covid-19. Prima e asistenta șefă de la Urgențe care s-a contaminat cu toate că a purtat costum de protecție. Probabil nu a respectat ca la carte instrucțiunile - spune conducerea spitalului.

Citeste si: Ministerul Educației anunță că va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar

Alţi 7 medici confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus sunt de la Spitalul de Boli Tropicale Victor Babeş. Dintre cei infectaţi, doar trei au simptome, potrivit conducerii spitalului, care mai precizează că se impune o anchetă epidemiologică aici de vreme ce tot personalul medical care a lucrat a fost cazat în hoteluri cu circuit închis, astfel încât să nu aibă contact cu familiile.

Citeste si: Andra, mesaj emoționant pentru fani în plină pandemie de coronavirus: "Singurul lucru bun este..."

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si