„Datele oficiale ne aduc vești proaste. Inflația a trecut din nou de 7 procente în luna ianuarie. Fructele și legumele s-au scumpit iar fermierii nu au vești bune nici pentru viitor. Pământul e uscat în multe zone din țară iar recolta va scădea considerabil. Nici în livezi situația nu e mai bună”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Culturi afectate de secetă
Cultura de rapiță suferă cel mai mult din cauza secetei.
„Condițiile pentru rapiță la semănat nu au existat, nu am avut apă și atunci nu avem rapiță în județul Constanța sau sunt suprafețe foarte mici, grâul a răsărit în luna decembrie, se află într-o fază de vegetație rămasă în urma, producția va fi cumva”, a spus un agricultor.
În Constanța, precipitațiile în ianuarie au atins un nivel de numai 17 litri pe metrul pătrat.
În februarie sunt doar 6 litri pe metrul pătrat. Recolta de grâu va fi mult scăzută.
Citește și: Noi facilități pentru fermieri, decise în Parlamentul European
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro
Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro
Căldura a dus a înmugurirea timpurie a pomilor fructiferi, iar asta nu e o veste bună.
„Precipitații nu prea am avut, zăpadă nu am avut deloc, de aceea s-au instalat bolile, dăunătorii. Tratamentele se vor dubla din cauza vremii, costurile pentru a obține o producție cât de cât bună și de calitate vor fi foarte mari anul acesta”, a explicat un inginer agronom.
În această piață din Constanța ghioceii au apărut cu o lună mai devreme.
Nu doar Dobrogea e afectată de secetă.
„Zonele afectate de seceta pedologică moderată sunt sudul Moldovei, nordul Munteniei și izolat în Sudul Transilvaniei”, spun specialiștii ANM.
Inflația a crescut din nou de la un an la altul cu 7,41 la sută. Fructele proaspete s-au scumpit cu aproape 10 la sută, arată datele din ianuarie. Și legumele sunt mai costisitoare cu 8,79 la sută, iar cartofii au un avans de 9,66 la sută.