VIDEO | Garantia pe sticle, greu de recuperat. Filmare cu camera ascunsa

Taxa pe sticle ramane o enigma pentru comercianti si la doua luni de cand legea a intrat in vigoare. Si, de bati la pas capitala cu plasa pline cu borcane, cu greu gasesti un magazin unde sa fie returnate contra sumei de 50 de bani. Multi ridica din umeri si se plang ca nu au unde sa le depoziteze. Altii nici nu au auzit de lege. Dovada, intr-un experiment filmat cu o camera ascunsa.

D.S., luni 20 mai 2019 , 19:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Reporter: Am vreo 3 borcane, puteti sa imi dati 50 de bani pe ele?
Comerciant: Pai dar eu unde sa adun borcanele alea?
Reporter: Pai nu stiti ca s-a dat o lege?
Comerciant: Pai dar noi nu primim deocamdata borcane, doamna!

E discutia halucinanta purtata cu comerciant la aproape doua luni de cand a intrat in vigoarea legea care obliga magazinele sa dea 50 de bani clientilor care returneaza ambalajele din sticla. Din pacate, refuzul se repeta obsesiv peste tot, inclusiv in marile lanturi de supermarketuri.

Aici aflam ca nu avem cum sa lasam borcanele, pentru ca nu exista un depozit special amenajat. In schimb, ni se recomanda - din acelasi lant de magazine - un alt loc unde putem lasa recipientele.

Asadar, clientul e plimbat in tot Bucurestiul pana cand se satura si arunca sticlele la ghena. Conform legii, comerciantii mai au doua luni la dispozitie sa puna in aplicare legea.

Greu de crezut, daca ne gandim ca pana acum ar fi trebuit sa vedem macar primele depozite de acest fel.

Ba mai mult, unele societati nu sunt dispuse sa recicleze, pentru ca procesul costa mai mult decat achizitia propriu zisa a ambalajelor de sticla.

Dupa 1 august, cei care incalca legea vor plati amenzi intre 16.000 si 30.000 de lei. Activistii de mediu spun ca nu asta e solutia.

Ar fi putut instala automate in magazine, la fel cum sunt cele de cafea, spun activistii.

Astfel de metode sunt deja implementate in Europa, doar ca acolo parca si oamenii sunt mai grijulii cu mediul.

In Romania, tomberoanele pentru colectarea selectiva a gunoaielor nu sunt nici acum folosite cum ar trebui.

Suntem printre ultimii si la depozitarea selectiva a deseurilor. Tocmai de aceea, Comsia Europeana a avertizat Romania cu amenzi de 12.000 de euro pe zi.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:

Te-ar putea interesa si