”Grâul care urma să fie recoltat în mai puțin de o lună, se transformă în hrană pentru animale. Vremea extremă a dus la o situație fără precedent în agricultură. Din cauza secetei, recolta este uscată complet, iar fermierii sunt disperați”, a transmis Radu Andrei Tudor.

”Dacă smulgem, uitați, deja rădăcini nu mai are sau e uscat, uscat”, spune un fermier.

Fermierii își plâng de milă

Strigătul de disperare vine din localitățile Balta Albă și Vâlcele. Fermierii spun că de 4 ani nu a mai plouat suficient în zona lor, astfel că deficitul de apă din sol s-a dâncit alarmant.

”Ne aflăm într-o solă cu grâu, sunt aproximativ 100 de hectare. Este compromis 100%”, adaugă.

Citește și: Președintele ANSVSA îi liniștește pe români! Controversatul pui galben poate fi consumat fără frică: „Nu au fost vopsiți”

Georgian Calotă spune că de pe terenurile sale din Balta Albă nu va obține niciun bob de grâu. Anul acesta planta este extrem de mică și s-a uscat extrem de repede.

”Păi în perioada asta trebuia să aibă undeva la 70-80 de centimetri, să fie dezvoltat și vegetația și tot ce trebuie la el. Din păcate, la momentul ăsta uitați cum arată. 15 centimetri, uscat în proporție de 90% ”,

explică Georgian.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins- wowbiz.ro

Citește și: Cât costă cireșele de import? Ele sunt de 20 ori mai ieftine la producător

Situația este la fel de gravă și în comuna vecină, după cum ne arată acest agricultor.

”Ne chinuim și uitați ce praf iese din pământ, uitați apă nu are deloc solul”, exclamă un alt argricultor.

Fermierii sunt disperați și vor să intre mai repede la treierat, măcar să se aleagă cu paiele pentru animale.

”Nici acestea nu sunt boabe care să fie... uitați, sec, sec ce să mănânce animalul dacă el e gol, nu are ce mânca nici animalul... paiele care sunt”, mai spue un fermier.

Fără precipitații, agricultorii stau la mila cerului, deoarece, în zonă nu există sursă de apă.

Citeste si: Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

”Din cauza căldurii apă în sol nu există și uitați cum se vede în rază, cum se vede fata morgana, căldura care vă dați seama cum topește această plantă”, mai explică agricultorul.

”Nu se face... rău, apă n-are, sursă de apă de irigat n-are și n-are nimic.

N-are de unde, cu ce să irige, noi nu avem apă nici să udăm în curte ”, mai zice cineva.

Probleme cu apa sunt în tot județul Buzău. Din cauza secetei, acolo unde pânza freatică este la suprafață. fermierii își fac foraje.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si