VIDEO - HRISTOS A ÎNVIAT! Lumina sfântă de Paște, primită în bisericile din România

Lumina Sfântă de la flacăra izbucnită în Ierusalim a ajuns în România și a fost împărțită credincioșilor. Este momentul în care ne punem toată speranța în mâinile lui Dumnezeu și ne adresăm unii altora, în zilele care urmează, cuvintele: "Hristos a Înviat!" și "Adevărat a Înviat!"

sâmbătă 01 mai 2021 , 20:42

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim.[Sursa foto: Monitorul de Cluj]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns sâmbătă seara pe Aeroportul Otopeni cu un avion privat.

Lumina a fost adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, iar o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Timotei Prahoveanul a aşteptat pentru a distribui Sfânta Lumină din candela adusă de la Sfântul Mormânt delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române.

Citeste si: Rugăciunea care se rostește în prima zi de Paște

Lumina Sfântă, în toate bisericiile din România

Delegaţiile eparhiilor prezente la aeroportul Otopeni au primit Sfânta Lumină pentru a o vor duce în ţară cu ajutorul unor aeronave. În Capitală, pe Colina Bucuriei, a avut loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim. Deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu arde.

Citeste si: Noaptea de Înviere 2021: Când se merge să se ia lumină?

Delegaţiile eparhiilor prezente la aeroportul Otopeni au primit sâmbătă seara Sfânta Lumină de la Ierusalim pentru a o vor duce în ţară cu ajutorul unor aeronave[Sursa foto: Basilica.ro]

Slujba din Noaptea de Înviere este una dintre cele

mai importante din Săptămâna Patimilor. Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujba de Înviere și pentru a lua lumină Sfântă adusă de la Ierusalim.

Chiar dacă încă nu am scăpat de pandemia de COVID-19, autoritățile au permis credincioților să ia parte atât la slujbele din Săptămâna Mare, cât și la noaptea de Înviere. 

Reguli speciale pentru Slujbele de Paște

După cum au stabilit de comun acord autoritățile și reprezentanții Bisericii Ortodoxe, slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, este săvârşită în prezenţa credincioşilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. Sunt respectate, însă, o serie de condiții și restricții:

Astfel, pentru a evita aglomeraţia, la unităţile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcaşului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paştilor (pâine binecuvântată şi stropită cu agheasmă şi vin, pregătită şi ambalată din vreme în pachete/punguţe de unică folosinţă închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor şi a obiectelor de colportaj;
- credincioşii vor aştepta, în afara lăcaşului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanţa de 1,5 m între persoane;
- după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie şi Pastorala;
- la finalul slujbei de afară, pentru săvârşirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcaşul de cult împreună cu credincioşii, în limita spaţiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcaşului de cult, în cazul în care numărul credincioşilor este mare.

În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare.

În ziua de vineri, 7 mai 2021, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfinţire a apei va fi săvârşită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfinţirea apei, aceasta va fi oferită credincioşilor în afara lăcaşului de cult de către voluntari, credincioşii păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie.

Preoții parohi, responsabili să calculeze numărul credincioșilor și distanța dintre ei

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcaşul de cult; purtarea obligatorie a măştii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura şi nasul; asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane, în interior, şi 1,5 m între persoane, în exterior.

Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a sfintelor slujbe şi a activităţilor specifice perioadei prepascale şi pascale.

Preoţii vor aduce, din timp, la cunoştinţa credincioşilor programul evenimentelor religioase şi prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

Preoţii parohi, stareţii sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcaşul de cult şi în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioşii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanţarea fizică dintre persoane.

Pentru evitarea deplasărilor şi aglomerărilor, se recomandă credincioşilor să participe la sfintele slujbe săvârşite la unităţile de cult de care aparţin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cand trece România la ora de iarnă in 2021. Când se dau ceasurile înapoi Cand trece România la ora de iarnă in 2021. Când se dau ceasurile înapoi
spotmedia.ro
Ţara care va adăuga fluor în apa de la robinet, ca măsură de luptă împotriva cariilor... Ţara care va adăuga fluor în apa de la robinet, ca măsură de luptă împotriva cariilor dentare
spotmedia.ro
Lucian Valea, omul care aduce Maramureșul în orice colț al țării: Povestea unui... Lucian Valea, omul care aduce Maramureșul în orice colț al țării: Povestea unui business pentru care pandemia a reprezentat o oportunitate Interviu
b1.ro
Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor,... Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
infoactual.ro
Anul în care lumea va fi din nou condusă de comuniști. Baba Vanga, previziuni cumplite... Anul în care lumea va fi din nou condusă de comuniști. Baba Vanga, previziuni cumplite până în 3797
evz.ro
Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă
doctorulzilei.ro
Atenție la etichetă! Multe substanțe nocive se pot ascunde în produsele de pe raft.... Atenție la etichetă! Multe substanțe nocive se pot ascunde în produsele de pe raft. Iată cum să o citești!
romaniatv.net
Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct Toată România îl ştia. Zi tristă, a murit subit în urma unui infarct
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si