VIDEO | Interlopi demascaţi în ancheta măştilor

O anchetă răsunătoare a jurnaliștilor de la Rise Project scoate la lumină o României în care interlopii vindeau la negru măști de protecție false, când medicii din spitale nu aveau de niciunele. În spatele afacerii ilegale se ascunde clanul Cămătaru, iar din depozitele clandestine a plecat marfă de milioane de euro, inclusiv spre instituțiile statului, printre care și Unifarm, după cum se laudă cei care intermediau vânzările. După ce au fost demascați... poliștiștii au intrat pe fir și au deschis o anchetă penală!

A.M.S., vineri 03 iulie 2020 , 20:08

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cel care insistă că vândă cât mai repede marfa e nimeni altul decât Emanuel Daniel Dan, zis Manu Bombardieru. Are 38 de ani și e ginerele temutului lider interlop Sile Cămătaru.

El pare a fi capul unei grupări care a comercializat măști contrafăcute de milioane de euro. Depozitul clandestin în care au fost duși reporterii Rise Project care s-au dat drept oameni de afaceri, era într-o vilă din Fundeni, unde stă afaceristul chinez Feng Gao și soția lui româncă, cea care e gazdă atunci când un potențial client este adus să vadă marfa!

Până să ajungă la liderul suprem, reporterii au dat de intermediari. Locotenenții rețelei subterane care a făcut afaceri ilegale negociau la colț de stradă, iar când simțeau miros de bani, trăgeau sforile mai sus. O singură mască chinezească se vindea cu 2,5 lei, iar ei primeau comision pentru fiecare comandă în parte. Banii erau virați în mai multe conturi, de unde plecau apoi spre toți cei implicați.

Citeste si: Reguli noi pentru cetățenii care vin în România. Cine trebuie să stea în carantină sau izolare

Masti de protectie

Indivizii dădeau asigurări că măștile sunt conforme, drept dovadă dădeau și certificate pentru ele. Doar că acele certificate ar fi false, spun surse din anchetă! Și nu era un singur depozit clandestin de unde erau livrate.

Când au fost filmate imaginile, România era de o lună în stare de urgență, iar măștile erau o raritate chiar și în spitale. În schimb, acești indivizi se lăudeau că au marfă cât să astupe gura la toată România.

Multe au ajuns la instituțiile statului

Primarul Sectorului 1 recunoaște că nu a fost o licitație publică, ci contractul s-a atributi direct.

Așa arătau măștile cumpărate, iar în dreptul importatorului era trecută exact firma despre care polițiștii spun că e controlată de ginerele lui Cămătaru, iar certificatele ar fi false. De altfel, măștile erau vândute ca fiind faciale, nu chirurgicale.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române a afirmat vineri că a fost deschisă o anchetă penală, iar săptămânile următoare vor fi chemate la audieri toate persoanele implicate în această rețea de pe piața neagră!

Citeste si: STUDIU! Coronavirusul de acum este mult mai periculos față de cel apărut inițial în China

Ancheta e și la nivel european, pentru că astfel de măști au ajuns pe toate piețele. Federația Europeană pentru Sănătate spune că în China există 60 de mii de firme care produc și comercializează măști și combinezoane, jumătate dintre ele nu existau la sfârșitul anului trecut.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si