VIDEO| Invazie de alge pe litoral

Marea Neagră a devenit verde în preajma țărmului după ce curenții produși de ultima furtună au adus cantități uriașe de alge la mal. Turiștii din stațiunea Mamaia au intrat joi până la genunchi, în masa de plante ca să facă o baie în mare, iar muncitorii de la Apele Române se văd depășiți de situație. Oricât de multe basculante ar umple, covorul verde apare la loc. De ce? ne explică biologii marini.   

R.B., joi 09 iulie 2020 , 19:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În golfurile din stațiunea Mamaia, mormane de alge acoperă țărmul. Pătura verde are peste jumătate demetru. Plantele marine au apărut aseară și chiar dacă muncitorii de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral au muncit toată noaptea să le strângă, covorul din plante s-a așternut la loc.

Furtuna de-acum două zile a adus algele la mal. În plus, apa mării este foarte caldă și le-ajută să se înmulțească.

Citeste si: Județul în care situația Covid-19 scapă de sub control. Noul focar al României

Intervenția autorităților trebuie să aibă loc sub îndrumarea biologilor. În caz contrar, acțiunea ar fi devastatoare pentru ecosistemul marin.

Ce spun biologii

”O recoltare masivă din mediul lor natural nu este tocmai de dorit, deoarece noi privim algele, nu numai ca aceste depozite pe care ele le formează și ca pe un mediu de viață. Reprezintă mediul de viață pentru dezvoltarea organismelor acvatice. Noi asemuim algele cu pădurile acvatice. Așa cum tăierea pădurilor este nocivă mediului, așa și o recoltare masivă din mediul natural va fi nocivă”, spune Oana Marin, biolog Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină Grigore Antipa.

Citeste si: Nelu Tătaru, în vizită la Spitalul Județean Constanța: "Nu mai există cadru legislativ"

Algele care înverzesc acum țărmul au contribui la curățarea apei și au dat în parte culoarea specială a mării, de care ne-am putut bucura la începutul sezonului estival.

Citeste si: Elena Udrea, vacanță de lux la mare! Fosta blondă de la Cotroceni stă într-una dintre viluțele unui cunoscut hotel din Venus! O cameră costă 1.200 RON pe noapte! EXCLUSIV

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si