VIDEO - Istorie românească la doar un click distanță - arhive digitalizate

Sute de ani de istorie românească la doar un click distanță. Arhiva Primei Școli Românești din județul Brașov trece în lumea virtuală.

Author: Iulian Ciurea miercuri 05 mai 2021 , 14:53

istorie digitalizata
Sute de ani de istorie românească sunt disponibili acum online[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Impresionanta arhiva a Primei Scoli Romanesti din Șcheii Brașovului va putea fi accesata de oricine dupa ce toate cărtile vor trece printr-un proces de digitalizare.

Cristi Vasiliu lucreaza la acest proiect de mai multe saptamani. Prin mâinile lui trec cărți de o valoare inestimabilă, iar multe dintre ele sunt în stare avansată de degradare.

„Manevrarea devine foarte dificilă dat fiind faptul că este foarte veche, structura hârtiei nu mai este atât de bună și atunci se poate rupe foarte ușor la fel de bine”, explică specialistul.

Arhiva primei școli, secole de istorie românească la un click distanță

Dupa ce fiecare pagină este fotocopiată cu un scanner de mână, pozele sunt descarcate într-un laptop. Urmează apoi partea de editare și restaurare digitală.

„Procesul poate dura și două săptămâni pentru o carte, în funcție de complexitate și numărul de pagini.

Trebuie să păstrăm o viteză constantă și ai nevoie de dexteritate de la datul paginii până la partea de scanat”, spune expertul.

Cea mai veche carte care poată fi admirată în muzeu este un volum scris in limba română, cu carractere chirilice, din anul 1394, care reprezintă cucerirea de către turci a cetății Târnovo, din Bulgaria.

Zeci de mii de cărți și manuscrise există aici în depozitele primei școli românești. Acestea au o valoare inestimabilă, iar pentru ca tot acest patrimoniu important să nu se piardă, tot ce vedeți aici pe rafturi, in următorii ani, va ajunge în lumea virtuală.

Istorie românească, disponibilă acum în orice colț al lumii

„Ne deschidem granițele spre partea asta de elemente de istorie națională atât în țară, dar și în străinătate pentru că până la urmă la un click distanță ar putea ca cineva să ne vadă bogăția noastră din orice colț al lumii”, spune directorul școlii.

Turiștii care ajung la muzeu pot să vadă și cum erau create cărțile la tiparnita lui Coresi din secolul al XVI-lea.

Pentru ca procesul de digitalizare să fie dus la bun sfârșit este nevoie de bani. O organizație non guvernamentală din Brașov va organiza în vară un eveniment de strângere de fonduri pentru salvarea istoriei impresionante a muzeului. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si