Ce se va întâmpla cu testarea rapidă COVID din școli

Testele rapide din salivă pentru depistarea cazurilor de Covid nu vor ajunge, în cele din urmă, în școli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus punct marți seară unei lungi serii de discuții purtate cu Ministerul Sănătății.

Author: Andreea Bolocan miercuri 05 mai 2021 , 10:19

Sorin Cîmpeanu  teste rapide COVID
Sorin Cîmpeanu [Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Testele rapide COVID-19 sunt irelevante

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în cadrul unei emisiuni TV, faptul că a înțeles, dintr-o informare a Institutului Național de Sănătate Publică, de ce aceste teste rapide COVID-19

sunt irelevante și de ce folosirea lor ar provoca încurcături în evidența zilnică a noilor infectări.

Cu scurt timp în urmă, Sorin Cîmpeanu susținuse înlocuirea testelor cu exudat faringian deoarece părinții refuză folosirea lor, pe motiv că ar fi invazive.

Citeste si: Ministrul Educației, propunere șocantă. Studenții nevaccinați, în combinezoane la cursuri!

"Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susținător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR.”, a precizat Sorin Cîmpeanu în cadrul emisiunii TV.

Testele rapide COVID-19 nu pot fi luate în calcul nivelul calculului ratei de infectare generală cu noul virus.

Dacă s-ar fi făcut aceste teste COVID în școli, ar fi creat o confuzie

”Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul, coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive, faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – și știm câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare- sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare", a mai declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Test rapid COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Sorin Cîmpeanu- anunț pentru toți elevii din România. Ce se întâmplă din data de 5 mai 2021

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în urmă cu o săptămână că folosirea testelor rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome.

În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian.

”Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală", a declarat Ioana Mihăilă după şedinţa de Guvern de miercuri, întrebată în ce condiţii vor reveni copiii la şcoală.

Sursa: Digi24

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si