VIDEO | Jucăriile periculoase au invadat piața din România. Ce trebuie să știe părinții

Avem un avetrisment pentru părinții care îl ajută pe Moș Nicolae să aleagă cele mai frumoase jucării. Piața este în continuare invadată de produse care nu respectă legea. De la obiecte care pot răni, până la altele care le pot pune chiar viața în pericol celor mici, toate pot ajunge cu ușurință în mâinile copiilor. Deși reglementările europene sunt clare, unii comercianți încalcă în continuare regulile. Urmăriți un material filmat cu o cameră ascunsă.

D.S., joi 05 decembrie 2019 , 20:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Într-un acest centru comercial din Capitală, sute de jucării care nu respectă legislația pot fi cumpărate fără restricţii. Pe ambalaj nu există informații despre produse, iar jucăriile se pot transforma în adevărate bombe cu ceas pentru cei mici.

Am cumpărat și noi câteva produse, pe care un medic specialist le-a analizat. Consecințele utilizării unor asemenea jucării de către cei mici pot fi dintre cele mai rele. Chiar și cele care par inofensive pot deveni periculoase.

DR. VALERIA HERDEA, MEDIC DE FAMILIE: Ele devin periculoase și pentru copilul mare, pentru că dezvoltă un mod de a gândi, un mod de a fi - agresiv .

Chiar și binecunoscutele rățuște pentru baie pot reprezenta un factor de risc , mai ales pentru cei de până la trei ani.

De cel puțin două ori pe săptămână, medicii se confruntă cu cazuri în care copiii fie au ingerat, au inhalat ori s-au rănit cu părți mici din anumite jucării. Chiar şi aşa, părinţii au alte criterii care primează în alegerea jucăriei perfecte, iar calitatea nu se află pe primele locuri.

Citeste si: Un Moș responsabil ia jucării care pun imaginația în mișcare

În ultimii 5 ani, vânzările de jucării au crescut în România cu peste 60 la sută, iar adulții au ajuns să cheltuiască anual 1 miliard de lei pe jucării. Consecințele, însă, pot fi în defavoarea celor mici.

Conform Comisiei Europene, în fiecare an 57 000 de mii de minori ajung la spital din cauza rănilor provocate de jucăriile de o calitate îndoilnică. Numai anul trecut cele mai multe alerte europene privind produsele nealimentarwe au vizat jucăriile.

Cei de la Protecția Consumatorilor ne îndeamnă să fim extrem de atenți atunci când alegem o jucărie.

PAUL ANGHEL, DIRECTOR ANPC: Există jucării care rpezintă un risc de vătămare a auzului, de strangulare sau de sufocare. În situația în care acest CE, cele două cercuri, sunt foarte apropiate, reprezintă China Export, nu reprezintă conformitatea că această juucărie este sigură de pus pe piață.

În acest moment, aproape 90 la sută dintre produsele vândute pe piața din România vin din străinătate. Principalele țări de unde importăm sunt China și Turcia.

Citeste si: Vedetele Kanal D au dat startul Sărbătorilor de iarnă!

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si