Multe cupluri ajung să se despartă din cauza faptului că unul dintre parteneri îl critică tot timpul pe celălalt indiferent ce ar face, considerând astfel că așa poate să dețină controlul și să domine. Colega mea, Mădălina Bichir a aflat de la psihologul Cristian Andrei  ce ar trebui să facem dacă ne aflăm într-o astfel de situație.

Relația cu un bărbat dominator

Mădălina- Sunt bărbați care vor să le impună femeilor ce să facă de când se trezesc dimineață până când se pun seara în pat. De unde vine această tendință a bărbatului dominator?

Cristian Andrei- Că bărbații sunt dominatori este un fapt antropologic. Sunt dotați pentru confruntare și câștigare, dar sunt aspecte realmente dăunătoare care pot fi prevenite. De exemplu, soțul care îi spune soției că e o mama slabă. Soțul care spune gătești oribil lasă-mă pe mine sau nu ești în stare să vorbești, lasă-mă pe mine.

Aceste forme de domianție sunt toxice pentru cuplul respectiv. Ele ar trebui să fie educate de cineva din afara familiei. 

Bărbatul care îi spune soției cum să crească copilul, cum să gătească, să se îmbrace, este împins de mămica lui să facă asta.

Soacră mare îi spune fata asta nu știe să gatească, spune-i să pună mai mult pătrunjel acolo.  Și el învață de la mama lui și i se pare că mama lui e genială și trebuie să o învețe el pe soția lui cum se pune se pune pătrunjelul. 

În lăuzie multe femei fac depresie. Dacă mai vine și soțul îmboldit de mămica lui și îi spune, dar nu te ridici din patul ăla, plânge copilul acolo nu ești în stare de nimic, ce fel de mamă ești tu și ea săraca are depresie, bineînțeles că se multiplică această depresie,
se prelungește mult.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Mădălina- Dacă vorbim despre cupluri tinere la 20 și un pic de ani și aici vedem tot felul de bărbați care vor să își domine partenerele. De ce? Vor să se laude în fața celorlalți? Sau de unde această atitudine?

Citește și: VIDEO-Preotul și psihologul, despre căsătorie. Ne mai căsătorim sau alegem să trăim fără acte? ,,Este o chestiune strict de maturizare''

Cristian Andrei- Este ideea lui că el e mai deștept decât ea și că pe ea nu o duce capul. Și atunci zice ai făcut gafe verbale, nu te-ai exprimat corect, cine te-a întrebat pe tine ce părere ai?

Este un comportament care își are originea în familia lui în care a crescut și în care totul era critică. Prin critică îl ajuți pe celălalt. Chiar sunt familii care consideră că a critică e dovadă de iubire, de tandrețe.

,,Prostuțo'', îi spune el ei, ,,prostuța mea''. Bineînțeles că ea extrage partea negativă din așa-zisă tandrețe și pe termen lung este descurajată, are stimă de sine scăzută, nu o să aibă intițiativă, nu o să mai fie acea fată sigură pe ea.

Mădălina- Ar trebui o femeie să stea lângă un astfel de bărbat dacă vede că nu există șansă că el să se schimbe?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Cristian Andrei- Nu ar trebui să plece din prima pentru că de multe ori sunt mesaje care pot fi percepute de el, dacă ea poate să pună distanță întrei ei, să dispară puțin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si