VIDEO | Marea dilema: cash sau card? Ce aleg romanii

Traim in era tehnologiei, dar cu toate acestea, numarul mic al romanilor care detin un cont bancar ne lasa in urma Paraguayului, de exemplu. Paradoxal, e mai bine sustin economistii, pentru ca asa ne tinem in frau cheltuielile. Pe principiul romanesc ce e in mana nu-i minciuna, ne tinem banii la saltea sau indesati in portofel.

Author: D.S. joi 16 mai 2019 , 19:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Bucurestenii prefera sa isi tina banii atat pe card, cat si cash in portofele. Sume mici, ce-i drept, dar asta confirma ca inca nu suntem complet digitalizati. Iar experimentul social o demonstreaza.

Un raport recent al Bancii Mondiale descrie modul in care oamenii din 140 de tari utilizeaza tehnologia financiara.

De exemplu, in Romania, acum 4 ani, 61% dintre noi aveau un cont bancar, acum insa doar 58% detin un astfel de produs. Mai mult, tara noastra este campioana la incasarea salariilor in plic, inclusiv de la stat, iar o treime din pensii se platesc in numerar.

Elisabeta Moraru, director regional Google: Noi suntem extraordinari la sa ne jucam, sa ne uitam pe social media, sa postam, dar la partea de utilizare profesionista suntem pe ultimele locuri in Uniunea Europeana!

Insa, progresam si ne adaptam din mers schimbarilor. De exemplu, acum ne este mult mai confortabil sa achitam facturi sau sa efectuam plati direct din telefonul mobil, gratie aplicatiilor.

Cele mai multe dintre hipermarketuri deja au apelat la varianta de tip self service.

Totul este foarte simplu, se scaneaza produsul, se achita folosind cardul si putem spune astfel ca forta de munca umana a fost inlocuita de cea electronica!

Adrian Benta, economist: Automatizarea va fi din ce in ce mai pregnanta si cu siguranta o vom regasi nu numai in aceste sisteme de plata, ci cam in toate activitatile umane!

Japonezii, de exemplu, au ajuns atat de departe incat nici macar nu mai folosesc cardurile bancare. Totul este pe telefon sau smartphone!

Sunt doua directii posibile, spun tot specialistii! Una in care sa devenim dependenti de tehnologie, iar cealalta, cea in care sa ramanem la variantele clasice de plata.

Oricare ar fi alegerea individuala, ne este recomandat sa tinem economiile in depozite bancare, iar pentru operatiunile zilnice sa avem sume mici la dispozitie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si