VIDEO | Milionarii din ghetou: Clanurile din Olt au dat un tun de două milioane de euro

Clanurile din Olt au dat un tun de două milioane de euro statului, bani din care și-au ridicat vile somptuoase în sărăcia unui orășel.

A.M.S., vineri 24 ianuarie 2020 , 19:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Prin şantaj și amenințări, indivizii au reușit să bată palma cu mai multe primării din țară, obligând edilii să cumpere mărfuri supraevaluate. Concret, afaceriştii vindeau bănci, locuri de joacă, vopsea sau coşuri de gunoi la prețuri exorbitante. Ani de zile sau jucat de-a afaceriștii până când procurorii s-au prins de escrocherii. Doi dintre capii clanului au fost arestaţi.

Potcoava, județul Olt. Un orășel cu circa 5 mii de locuitori - dar care scoate milionari pe bandă rulantă. Priviți ce vile impunătoare și-au ridicat de-al lungul localității... Nu din muncă cinstită, cum se laudă toți, ci au făcut bani grămadă din fărădelegi: achiziții fictive, făcute cu zeci de primării din toată țara. Capul grupării e el... Viorel Bădoi, arestat acum. Mereu cu biblia în mână, individul și-a înființat firma în 2002 și a funcționat în acte până în 2008. În ultimul an de activitate - cifra de afaceri se ridica la 1 milion de euro.

Citeste si: Fiul lui Sile Cămătaru, eliberat

Mobilier stradal, staţii de autobuz, panouri de intrare sau de ieşire din localitate, produse de curăţenie sau coşuri de gunoi. Par obiecte fără însemnatate, însă vânzarea lor la preţuri supraevaluate a îmbogățit clanurile care-și fac veacul aici.

În cartierul romilor din Potcoava îşi au sediul nu mai puțin de 14 firme, unele fără niciun angajat, dar funcționează după un singur scenariu: afaceriştii fac oferte multor primării din ţară, apoi, prin mită sau şantaj, reuşesc să obţină contracte bănoase, prin care vând obiecte evaluate la suprapreț. Procurorii spun că 78 de primării din ţară au bătut palma cu aceste clanuri.

Citeste si: Tânărul care a ucis-o pe Gabriela Rîpan într-un accident, ani grei de închisoare

Contractele erau făcute pe sume mici, să nu bată la ochi. Planul le-a funcţionat ca uns şi în comuna Găneasa, unde edilul recunoaşte că a semnat cel puţin 3 contracte cu respectivul clan. Indivizii ar fi fost prea insistenți, spune primarul, și de aceea ar fi acceptat. Dar e în stare să jure că totul s-a făcut legal.

Potcoava însă nu a fost pătată de achiziţii nejustificate şi asta pentru că şefii clanurilor nu au vrut să-şi strice prietenia cu edilul.

”Eu când am candidat, e mai corect s-o luăm de la început, am fost susţinut de o parte din dumnealor. Mi-au spus de la început că nu-i interesează să vină să facă afaceri la primăria Potcoava. Că ei au afaceri în ţară", a afirmat primarul din Potcoava.

Citeste si: Alba: Două persoane rănite în urma unui accident care a avut loc în Arieşeni

Mai exact în Giurgiu, Dâmboviţa şi alte judeţe din ţară, de unde ar fi obţinut în total circa două milioane de euro. În urma unor percheziții fulger - doi dintre afaceriști au fost arestați pentru 30 de zile. Printre ei și liderul Viorel Bădoi și nepotul lui. Am încercat să stăm de vorbă cu apropiații lui - dar spiritele s-au aprins rău când au văzut camere de filmat.

Procurorii nu au vrut să facă precizări în acest caz. Ancheta e abia la început și s-ar putea să mai cadă și alte capete.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si