VIDEO - Nelu Ploieșteanu, ultimul mare lăutar al țării, răpus de COVID

O ţară întreagă deplânge dispariţia lui Nelu Ploieşteanu, considerat de mulţi ultimul mare lăutar al ţării! COVID-ul i-a agravat starea de sănătate.

Author: Iulian Ciurea vineri 02 aprilie 2021 , 19:38

Nelu Ploieșteanu, răpus de COVID. Ultimul lăutar adevărat al României s-a dus
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Să aprindă o lumânare la mormântul fiului său! Atât îşi mai dorea Nea Nelu- aşa cum îi spun mulţi, de pe patul de spital. Simţea

că sfârşitul îi este aproape, spun apropiaţii săi, sfâşiaţi acum de durere.

Timp de trei săptămânii, medicii de la spitalul Floreasca din capitală au luptat să îl salveze pe Nelu Ploieşteanu- internat acum mai bine de 3 săptămâni, cu diagnostic covid-19. De boala care ne chinuie acum pe toti, a scăpat marele artist, dar traumele pe care le-a lăsat în trupul său au mers pe o singură cale, cea aducătoare de moarte.

Nelu Ploieșteanu, răpus de COVID. Ultimul lăutar adevărat al României s-a dus

Artistul s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19 în timpul unei petreceri de 8 martie, după cum au declarat apropiații săi, şi nu ar fi vrut să se interneze în spital. În ciuda problemelor de sănătate pe care le avea, se obişnuise să stea cât mai departe de spitale după chinul pe care l-a îndurat acum 3 ani, împreună

cu soţia, atunci când fiul lor a murit la numai 32 de ani.

În cele din urmă, Nelu Ploieşteanu nu a avut de ales: s-a lăsat transportat la spital. Medicii au anunţat că avea atunci saturaţie de oxigen in sânge de numai 50 la sută.

Acasă, la Nea Nelu, durerea este mare.

„Nea Nelu Ploieșteanu fiind vecini de 35 de ani cu el, un om deosebit și de o finețe și devotament față de familia respectivă, vecini și toată lumea a fost ceva deosebit”, spune un vecin.

Artişti din toate generaţiile şi din toate stilurile muzicale îl plâng pe Nelu Ploieşteanu!

„Un om care asta a făcut toată viața lui, s-a dedicat muzicii lăutărești și care n-a făcut altceva decât să aducă fericire oamenilor prin ceea ce exprima și prin ceea ce transmitea prin muzica lăutărească”, spune Damian Drăghici.

Pentru toti a fost o încântare de fiecare dată când îl ascultam, iar pentru multi, marele lăutar a fost ca un mentor, încă din anii în care abia începuse să cânte la Bucureşti.

„Eu am fost fascinant când l-am cunoscut pe Nelu Ploieșteanu și am rămas împreunaă de la 7 seara până la 7 dimineața, numai eu, și el și Viorica.
Mi-a făcut o atât de mare plăcere să îi ascult poveștile, și felul în care le povestea, avea așa haina pusă pe umeri, și poziția lui, felul în care povestea, te făcea să îl iubești”, spune Ioniță de la Clejani.

Nelu Ploieșteanu a început să cânte de foarte tânăr

Nelu Ploieşteanu a început să cânte în 1968, când avea doar 18 ani, în satul natal din Prahova. Lumea îl ştia atunci cu numele din buletin, de Ion Dumitrache. Chiar înainte să ajungă în Bucureşti, a devenit cunoscut ca Nelu Ploieşteanu- un nume de scenă inspirat de originile sale prahovene, dar cu răsunet în toată lumea.

Zâmbitor, mereu elegant și vivace! Aşa va rămâne Nelu Ploieșteanu în amintirea tuturor şi... aşa atunci când a pășit, pentru ultima dată, şi în Platoul Teo Show.

Nelu Ploieşteanu şi-a pus semnătura pe zeci de albume. Devenise un maestru care ştia şi să ţină pasul cu vremurile, prin diverse colaborări cu artişti din noua generatie.

Cele mai importante colaborări muzicale au fost cu doi dintre titanii filmului românesc: Ştefan Iordache şi Gheorghe Dinică. În anii 90, îi găseai la „Șarpele Roz”, restaurant rămas în amintirea multora drept un adăpost magic al unor nopţi care nu se mai nasc. În 1993, unul dintre cele mai dragi cântece ale lui Nelu Ploieşteanu, La Chili-n Port, a apărut şi pe coloana sonoră a fimului Cel mai iubit dintre pământeni.

Ani mai târziu, o ţară întreagă l-a văzut pe Nelu Ploieşteanu aşa cum nu-şi dorea vreodată: conducându-i pe ultimul drum pe bunii săi prieteni: regretaţii Ştefan Iordache şi Gheorghe Dinică.--- imagini aici de la INMORMANTARE STEFAN IORDACHE 17.09.2008

După 55 de ani de muncă, Nelu Ploieșteanu primea o pensie de 800 de lei. Dar nu s-a plâns niciodată şi nu a acceptat să-şi părăsească pământul pe care şi-a construit scena.

Nelu Ploieşteanu va fi înmormântat duminică, la cimitirul Străuleşti 2. Pentru că au trecut deja mai mult de 3 săptămâni de la momentul in care s-a infectat cu noul coornavirus, familia a primit aprobare de la DSP să-i organizeze o ceremonie la care să fie respectate toate tradiţiile.

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si