VIDEO | Nu mai are cine să ne coacă pâinea. Aducem brutari din Sri Lanka

Nu mai are cine sa ne framante si sa ne coaca painea. Unul dintre cei mai mari angajatori din Romania, industria panificatiei, are o lipsa de nu mai putin de 5.000 de lucratori. Gasim sa angajam, dar sunt oameni fara calificare in domeniu, se plang patronatele din morarit si panificatie. Vor aduce brutari din Sri Lanka.

Author: D.S. joi 13 iunie 2019 , 19:56

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ioan Stana a deschis o brutarie in localitatea bihoreana Madaras in urma cu 11 ani. Afacerea ii merge ca pe roate, dar se plange de forta de munca putina si necalificata. Angajatii cu experienta au plecat in strainatate, unde castiga salarii de opt ori mai mari.

Ioan Stana, patron brutarie: Ne confruntam cu un deficit destul de mare, dar in ultimii ani s-a accentuat. Tot mai mare, tot mai mare. Nu se gasesc oameni.

Patronii spun ca lipsa elevilor din scolile profesionale le scade dramatic incasarile. In zadar publica saptamanal anunturi de angajare. Nimeni nu se prezinta. Patronii se descurca asa cum pot.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Nicoleta Motiu, sef productie: Intotdeauna punem anunt pe internet, in ziar, ca sa avem acoperire. Multi vin si pleaca, deoarece merg in strainatate.

La aceasta brutarie din judetul Bihor, angajatii prepara zilnic 3.500 de kilograme de paine. Sunt 35 de oameni, dar proprietarii spun ca ar mai avea nevoie de cel putin zece.

Patronul se gandeste serios sa aduca forta de munca din Sri Lanka pentru a putea dezvolta afacerea care nu se poate dezvolta din cauza deficitului de personal.

Iar situatia din brutaria domnului Stana se repeta in toata tara. Nu mai putin de 5.000 de oameni cauta sa angajeze patronii din morarit si panificatie, mai exact 10 la suta din totalul lucratorilor din domeniu. Si, pe langa ca raman din ce in ce mai putini, angajatii sunt si din ce in ce mai slab pregatiti, se plang oamenii de afaceri.

Iar romanii sunt in continuare mari consumatori de paine. Potrivit unui studiu Rompan, consumul de paine a scazut in ultimii zece ani in Romania de la 92 kg pe cap de locuitor la aproximativ 82 kg, dar tot este peste media europeana de 78 kg/locuitor intr-un an.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si