VIDEO -Pacienți cu arsuri grave, transferați din țară pentru tratament

Un incendiu devastator petrecut în Prahova scoate din nou la iveală neputinţa sistemului medical din ţara noastră de a-i trata pe cei cu arsuri grave.

Iulian Ciurea, marți 02 martie 2021 , 19:33

arsi transferati
Muncitorii cu arsuri grave după incendiu, transferați în Belgia și Austria
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Nu este niciun loc în Bucureşti, din păcate, poate are o şansă!”

Este strigătul de durere şi, totodată, de revoltă al soţiei unuia dintre muncitorii căruia autorităţile nu i-au oferit nicio şansă de salvare în ţara noastră.

Bărbatul, împreună cu un coleg, au fost victimele unui incendiu devastator care a cuprins, aseară, o fabrică din Inoteşti. O hală uriașă unde erau depozitate substanțe inflamabile a ars ca o torță.

În încercarea de a stinge focul puternic, cei doi angajaţi s-au ales cu arsuri grave pe 60, respectiv 70 la sută din corp. Deşi au ajuns la spital în stare critică, medicii de la noi nu au putut face mare lucru pentru ei, astfel că s-a decis transferul lor de urgenţă în străinătate.

„Au fost stabilizati si tratati in reanimarea spitalului nostru, iar azi au fost transportati de o ambulanta cu medic pe aeroportul otopeni de unde au fost preluati de un avion”, spun medicii.

Muncitorii cu arsuri grave după incendiu, transferați în Belgia și Austria

Unul dintre pacienţi a fost transferat la un spital din Belgia, iar celălalt la AKH, în Viena.

Asta pentru că după ani de investiții și multe amânări, România tot nu are suficiente paturi pentru marii arşi.

Mai grav este că nu putem trata pacienţii cu arsuri de peste 60 la sută din suprafaţa corpului pentru că ţara noastră nu mai are o bancă de piele, vitală pentru aceşti bolnavi.

„În România exista 21 de locuri pentru marii arsi, pentru tratarea unor cazuri complexe de arsură, în realitate centre de tratare a marilor arsi in România nu există.

Erau ocupate și aseară, sunt ocupate și astăzi, de aceea imediat s-a pus problema transportului lor în străinătate”, spun oficialii.

Specialiştii străini sunt, însă, de părere, că autorităţile noastre lasă în voia sorţii vieţile marilor arşi.

„Arsura este o patologie care costă mult și cu patologia omului amărât, care nu-și permite cine știe ce artificii, deci eu înțeleg că orice manager de spital în loc să spitalizeze pe cineva pentru o lună cu risc de deces.
De ce să dea o căruță de bani pentru o chestie care, între ghilimele, „nu merită”.

Că merită, e viața unui om. Dacă ar fi o rudă a lor, nu ar trimite în străinătate”, spun medicii.

România nu poate trata în siguranță pacienți cu arsuri grave

Pentru a fi tratați în condiții de maximă siguranță în ţara noastră, pacienţii cu arsuri grave ar avea nevoie de centre specializate, ca în străinătate. România nu are deocamdată niciunul. În 2019, o clinică dotată cu aparatură de ultimă generatie a fost deschisă de Sorina Pintea, la acel moment ministru al sănătăţii, însă doar de ochii lumii.

A doua zi după evenimentul oficial s-a constatat că unitatea medicală nu putea funcţiona din cauza unor germeni care puteau fi periculoşi pentru pacienţi.

Ar urma, în schimb, să se construiască 4 centre pentru mari arși- două în București, unul la Timișoara și unul la Iași- despre care se vorbește încă din anul 2014. Centrele există în acest moment doar pe hârtie și nimeni nu știe când vor fi construite.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată... Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată ultimele cotații
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
b1.ro
Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce... Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si