VIDEO| Pâinea de toate zilele, scumpă și rară

Canicula vine după cea mai ploioasă lună iunie care n-a reușit, totuși, să sature pământul stors de apă, în primăvară. Cu ochii la ogoarele înghițite de țărână, fermierii care cultivă grâu în estul țării numără pe degete spicele sănătoase. Pâinea de toate zilele ar putea avea gust de import, se tem brutarii, care observă deja schimbări în calitatea făinii.

R.B., luni 29 iunie 2020 , 19:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Uscăciunea care a secat de apă jumătate de țară a făcut ca ploile zdravene, din ultima lună, să fie o picătură într-un ocean de țărână. Spicele altădată aurii n-au vlagă, iar grânele s-au uscat înainte să-și capete forma de boabă. În estul țării, dezastrul își arată fața urâtă, din orice unghi. Spre exemplu, peste 50 de hectare de grâu au fost distruse de secetă pe un teren agricol din județul Galați.

300 de tone de grâne, adică recolta așteptată, au fost compromise, în proporție de sută la sută!

Citeste si: VIDEO| Tornadă şi furtuni cu piatră

În lipsa ploilor și a unui sistem de irigații, femierul s-a ales cu pagubă totală după ce, anul trecut, a trimis mare parte din producție la export. Prin aceeași zbatere pentru supraviețuire, trec aproape toți producătorii de grâu din zona Moldovei. Chiar și-așa, cu recolte mult sub așteptări, ori deloc, România rămâne pe locul 2 în topul statelor la producția de cereale. Realitatea de dincolo de cifre este însă mult mai sumbră, spun fermierii.

Pe perioada celor 3 luni de restricții impuse de pandemie, țara noastră a trimis tone de grâu peste hotare, cu excepția celor 7 zile când transporturile au fost blocate prin ordonanță militară. În lipsa unei măsuri care să oprească exportul recoltei și-așa mărunte, producătorii de pâine iau în calcul să aducă fâina din altă țară.

La această brutărie din Capitală, unde pitele coapte se fac numai din făină românească, aflăm că prețurile ar putea să crească.

Citeste si: VIDEO| De ce ninge în Bagdad, pentru a doua oară în ultimii 100 de ani. Explicațiile unui fenomen neobișnuit

Deja a început o mică creștere a prețului la făină. Să sperăm că nu va fi mai mare. Momentan noi nu am mărit prețul produselor.

Dar daca va fi o creștere accentuată vom mări și noi cu un 10-15% prețurile. De o lună de zile chiar cele două tipuri de făină pe care le folosim par să fie puțin diferite și nu spre bine.

Scumpiri vor mai fi pentru că seceta afectează întreaga Europă. În această hartă din satelit, care aparține Climate Change Service, întinderea roșie arată lipsa de apă de pe suprafața continentului.

Odată cu valul de caniculă, care va toropi mai multe state, criza apei s-ar putea adânci și va declanșa creșteri de preț la alimente, în aproape toată Europa.

Citeste si: Prognoza pentru 29 iunie- 12 iulie: Temperaturi medii în jurul valorii de 30 de grade în prima săptămână


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cutremur puternic în România! Seismul a avut loc cu puțin timp în urmă. Ce magnitudine... Cutremur puternic în România! Seismul a avut loc cu puțin timp în urmă. Ce magnitudine a avut
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si