VIDEO| Panică la nivel înalt: Senatorul Vergil Chițac a purtat coronavirusul peste tot

O panică soră cu moartea s-a răspândit la nivel înalt după ce senatorul liberal infectat cu temutul coronavirus a intrat în contact cu o grămadă de lume până să fie diagnosticat.

M.A., vineri 13 martie 2020 , 20:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

De la parlamentari, până la șefi de instituții publice din toate județele țării, miniștri, premier și jurnaliști - toți au fost testați și sunt izolați la domiciliu. Soția politicianului și fiul acestuia au fost și ei infectați. Bărbatul se simțea rău de aproape o săptămână - dar a crezut că e răcit - spune el.

Senatorul Vergil Chițac - soția și asistentul acestuia -  toți trei testați pozitiv la testul pentru coronavirus au fost aduși cu ambulanța la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța - fără izoletă. Ba mai mult - politicianul nici măcar în al doisprezecelea ceas nu pare pare să conștientizeze pericolul și nu poartă măcar o mască de protecție.

Chițac mărturisește că la sfârșitul lunii februarie a fost la Bruxelles, la o reuniune Nato și s-a simțit rău încă de pe data de 6 martie - însă nu s-a izolat la domiciliu și nici nu s-a dus la doctor. A crezut că are o banală răceală - fără ca măcar o clipă să se gândească la temutul virus - cu toate că au explodat și în România cazurile de contaminare.

Potrivit unui document intern făcut public chiar de senator - pe data de 6 martie - adică vinerea trecută - oficialii europeni au trimis Senatului o notificare că unul din membrii delegației din Franța a fost depistat pozitiv cu covid 19. Numai că - spune Chițac - el a fost înștiințat abia marți - pe 9 martie.

Exact în perioada în care era extrem de contagios - politicianul s-a dus în Parlament - a avut întâlniri cu senatori și deputați din partid - cu premierul - cu miniștrii - dar și cu mulți jurnaliști.

Citeste si: Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Europa este "epicentrul" pandemiei de coronavirus

Aceste imagini sunt filmate luni - pe 9 martie - înainte de ședința la care a participat și senatorul infectat. S-au împărțit flori - îmbrățișări și strângeri de mână.  Un alt liberal - deputatul Bogdan Huțucă este și el suspect. A fost testat și băgat de urgență în carantină.

Și premierul Ludovic Orban s-a autoizolat la Vila Lac 1. Până să recurgă însă la acest gest - a comis un altul necugetat. Deși suspiciunile sunt mari - a apărut în conferință de presă - alături de ministrul Sănătății - fără ca niciunul să poarte mască de protecție.

Citeste si: Încă o țară vecină cu România își închide granițele de urgență

Supect e și vicepremierul Raluca Turcan care s-a văzut față-n față cu senatorul care a băgat spaima în lume: „Am plecat din parlament şi am intrat în autoizolare până primesc rezultatul analizelor. Parcurg o procedură normală pe care o parcurg cei care sunt în pericol de a fi îmbolnăviţi, e bine să fim precauţi, dart fără panică”

În Parlament - s-au dus imediat medici de la DSP care i-au testat pe toți cei prezenți astăzi acolo și i-au trimis în izolare la domiciliu. În total - 31 de senatori și mai mulți reporteri și operatori.

Citeste si: Prima reacție a lui Vergil Chițac după ce a fost confirmat cu Coronavirus

Însă panica s-a răspândit peste tot în țară - pentru că senatorul ar putea stârni un tsunami de infecții. Au fost peste 40 de parlamentari din toate județele țării care au intrat în contact direct cu el - apoi s-au întânit cu primari, prefecți, șefi de poliție și șefi ai DSP - toți sunt testați și izolați.

Vergil Chițac s-a dus și la o petrecere de 8 martie în Constanța - la restaurantul Colonadelor - iar autoritățile fac apel la toți cei care au fost acolo să sune la DSP Constanța la numerele afișate pe ecran.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si