Acest individ s-a întors din Italia în județul Prahova. A intrerpretat regulile izolării după bunul plac și s-a ales cu un dosar penale. Însă pedeapsa, una extrem de mică, nu-l sperie.
”Neresepectarea măsurilor privitoare la prevenirea bolilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Aceeasi faptă, dacă este din culpă, este pedepsită până la 6 luni sau cu amendă”, spune avocatul Bogdan Palade.
Citeste si: Ungaria a decis suspendarea plății creditelor pentru populație și companii până la finalul anului
Infracțiunea din culpă presupune scenariul în care persoana izolată pleacă de acasă. Chiar dacă nu a răspândit boala riscă totuși o amendă. 12 persoane din Capitală s-au ales cu dosar penal în doar câteva ore pentru că au ieșit din casă.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro
Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Pompierii acţionează pentru lichidarea ultimelor focare- antena3.ro
A doua situație este mult mai gravă, dar nici aceasta nu lipseşte din ţara noastră acum, în plină criză.
Citeste si: Galaţi: Un cetăţean bulgar suspectat de infectare cu noul coronavirus a fugit din spital
Ofițerul în rezervă care a ascuns faptul că a călătorit în Israel a îmbolnăvit peste 50 de persoane, direct și indirect.
Este cercetat pe baza aceluiași articol din codul penal și riscă cel mult 2 ani de închisoare.
Tot după acest articol din Codul Penal este cercetat și românul care știa că este contaminat, dar s-a urcat în avion și a călătorit din Madrid la București.
Circumstanțe agravante apar, conform legii, doar în situații extreme.
Citeste si: 5 mituri despre coronavirus. Adevărat sau fals?
În regim de urgență, Parlamentul de la Chișinău a aprobat mărirea pedepselor de la 5 la 7 ani. Israelul a impus printre cele mai dure măsuri de control din lume. În verificarea cetățenilor se implică serviciul intern de informații, iar autoritățile pot avea inclusiv acces la serviciile de geolocație. În Italia, pedepsele ajung până la 12 ani. În România, medicii fac apel la bun simț.