Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imaginile din satelit arată o navă misterioasă construită în China. Ar putea fi prima de acest fel: „Are o formă neobișnuită”- antena3.ro

Citeste si: Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania: "Am luat câinele și m-am dus"- wowbiz.ro

Mai este doar o zi până la hramul Sfintei Parascheva si la Iasi din ce în ce mai mulți credincioși vin să se roage la raclă. Numărul pelerinilor din acest an nu poate fi comparat, însă, cu cifrele de altă dată.

Pelerini la Sf. Parascheva în plină pandemie

Dacă în anii trecuți, sute de mii de oameni trecuseră pe la baldachin- acum, în 6 zile, s-au închinat puțin peste 7000 de credincioși.
"Ne-am închinat, este o bucurie că ajungem, o tristețe pentru cei care nu vin, oameni cu lacrimi în ochi care stau la baricade, nu este posibil să trecem cu buletinul. Aveau dreptul și ceilalți credincioși să intre, suntem creștini ortodocși.
Ar trebui lăsați să intre și ei că au și ei dorința asta, cum o avem noi că suntem aici localnici și ei vin, cum vin, numai ei știu cum și uite totuși vin", îi laudă localnicii pe cei care încalcă regulile pandemiei.


În acest an este un pelerinaj atipic.

Sf. Parascheva în vremea virusului- pelerini în fața catedralei

Zeci de jandarmi au împânzit zona Catedralei Mitropolitane și nimeni nu pășește în curtea lăcașului de cult până nu dovedește că locuiește în municipiul Iași.
"Este pentru prima dată când pelerinajul la Sfânta Parascheva nu îi aduce pe credincioși împreună ci îi împarte în două categorii – la rând sunt cei din Iași, care au voie să se închine la raclă, iar dincolo de poarta Mitropoliei sunt oameni din alte localități, care nu pot trece de

jandarmi, însă vin aici în fiecare zi pentru a protesta față de măsura autorităților și pentru a se ruga chiar dacă nu pot atinge sfintele moaște", relatează corespondentul Kanal D la Iași.
Revoltați de aceste restricții, zeci de pelerini au venit și aseară, în fața Mitropoliei, pentru a cere ridicarea interdicțiilor.
"Eu sunt din Vaslui, am copiii în Iași, am venit la copii, copiii au intrat, eu am rămas. Este de plans, plângem în inimile noastre pentru că în fiecare an am venit, am stat la rând, am avut o satisfacție deosebită, anul ăsta nu pot să mă bucur de aceeași satisfacție", spun oamenii.

Pelerinii și pandemia- mii de oameni la racla Sf. Parascheva

"Acum există, din câte văd și din câte se mai anunță, această presiune a celor care nu au bulletin de Iași și care vor veni, înțeleg, și zilele următoare, în zonă. Noi nu avem de-a face cu aceste manifestații, în sensul că nu le organizăm. Cum am spus, împărtășim toată durerea lor, toată supărarea lor, care este pe bună dreptate, însă aceste mulțimi de credincioși nu sunt în responsabilitatea noastră", pretinde biserica.
Reprezentanții Mitropoliei au precizat că, în acest an, racla cu Sfintele Moaste va fi scoasa pe baldachinul din curte doar dacă numărul credincioșilor aflați la rând va crește foarte mult.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si