VIDEO - Polițiștii au cursuri de formare mai scurte. Expert: Trebuie doi ani

Cursurile de formare pentru polițiști au fost scurtate și au ajuns să fie mai mult de formă. Experții spun că formarea trebuie să dureze doi ani.

Iulian Ciurea, luni 19 aprilie 2021 , 19:28

Polițiștii au cursuri de formare mai scurte. Expert: Trebuie doi ani
Polițiștii au cursuri de formare mai scurte. Expert: Trebuie doi ani
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Înfiorătoare și greu de uitat, intervenția jandarmilor din Vatra Dornei- chemați să imobilizeze un presupus răufăcător- părea până mai ieri o tragedie accidentală, nicidecum una cu repetiție. Pe-atunci, jandarmii care au țintuit suspectul la pământ n-au fost în stare să-i mai pună și cătușele...

deși suspectul era unul singur, IAR EI erau TREI!

Strădania stângace a forțelor de ordine face acum obiectul unui proces. Vizată este femeia jandarm din echipaj care a intervenit barbar! Fără să se gândească de două ori, a pulverizat în ochii suspectului spray lacrimogen. Tocmai acest gest- suprapus peste alte probleme de sănătate- ar fi dus la moartea celui imobilizat.

Cursuri de formare pentru polițiști prea scurte. Erori în teren

Mai târziu, femeia în uniformă a fost trimisă în judecată de procurorii militari din Iași care o acuză de 3 infracțiuni: lovituri cauzatoare de moarte, port fără drept de obiecte periculoase și purtare abuzivă.

„Nu v-a invatat ma la academie, ca nenorocita asta de legatura a capului cu corpul, care se numeste gat, e populata de problematica nervoasa, respiratorie. Nu stiti ma ca legatura cu capul se face prin aceste pachete? Si ca orice suprimare duce la pierderea cel putin a cunostintei?”, se întreabă expertul Tudorel Butoi.

Mărturie a incompetenței din instituțiile de forță stă și operațiunea de la Onești- unde doi oameni au fost luați ostatici, într-un apartament, și au sfârșit înjunghiați, la sfârșitul a 5 ore de negocieri. În tot acest timp, nimeni n-a intervenit să captureze suspectul, iar polițiștii cu experiență în misiunile de salvare au spus atunci că țara noastră duce lipsă de profesioniști.

Cursurile de formare a agenților de poliție au fost reduse de la doi ani, la unul- după ce Ministerul Afacerilor de Interne a deci să modifice structura:

„Nu

or fi avut minte in cap profesorii, astia de la ministerul invatamantului cand au dozat incarcatura pe aceasta curicula de 2 ani? Astia sunt oameni de stiinta a cartii care au trecut pe acolo! Care stiu cate ore de procedura penala trebuie. De trageri. De formare fizica. Si trebuie 2 ani! Cum ati putut ma sa va permiteti sa duceti scoala la 6 luni? Ce sa faca in 6 luni? Ati fost asasinii acestor scoli si programe analitice!”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Cursuri pentru polițiști scurtate la presiunea sindicatelor

Modificările ar fi venit la presiunea sindicatelor de poliție:

„Cu toate ca vorbim de agenti de ordine publica, agenti care zilnic au interventii, in interioruil sistelumui lipseste lipsa de pregatire profesionala si tactic. Sefii au preferat oameni in teren, nu oameni pregatiti. S-a insistat pe numar, nu pe calitatea oferita de aceste programe de pregatire”, spune Cosmin Andreica, de la sindicatul Europol.

Operațiuniile soldate cu morți s-au încheiat- de fiecare dată- cu demiterea celor direct implicați, dar niciodată n-au fost însoțite de schimbări care să preîntâmpine astfel de erori. Ministrul de Interne spune- totuși- că n-avem de ce să ne îngrijorăm câtă vreme intervențiile cu deznodământ fericit ale poliției române sunt mai multe decât cele care culminează cu decese.

„Nu este corect să punem semnul egal între tragedia de la Pitești și restul acțiunilor desfășurate de către poliția română. Pentru mine orice misiune care se sfârșește tragic este o palmă dată sistemului de ordine și siguranță publică. Cei vinovați vor plăti”, a precizat ministrul de interne.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Eliminare in lacrimi si scandal la Survivor Romania 2021. Cine a fost eliminat dintre... Eliminare in lacrimi si scandal la Survivor Romania 2021. Cine a fost eliminat dintre Irisha, Elena Marin, Bogdan Urucu si Sorin Puscasu?
spotmedia.ro
Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție
spotmedia.ro
Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci... Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci îi vei spune lui George unde vrei să mergi în vacanță și el va face ca asta să se întâmple
b1.ro
S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"! S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!
infoactual.ro
Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si