VIDEO | Poluarea schimbă clima. Consecințele sunt dramatice pentru români

Astăzi s-au înregistrat temperaturi şi cu 10 grade mai mari decât cele obişnuite pentru această perioadă. Iar la finalul secolului, clima din Capitală va semăna cu cea din Irak, spun oamenii de ştiinţă. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că poluarea are consecinţe severe asupra vremii. Trebuie să luam măsuri urgente dacă nu vrem să avem vară în plină iarnă, cu toate consecinţele dramatice pe care le aduce această schimbare.

D.S., luni 17 februarie 2020 , 20:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Dacă nu ne-am uita în calendar, am crede că este o veritabilă zi de primăvară. Doar grămezile de zăpadă adunate pe alocuri ne mai amintesc că totuşi este iarnă. Oamenii au profitat de vremea călduroasă şi au ieşit la un picnic, la alergat sau pur si simplu la o plimbare în parc. Locurile de joacă au fost şi ele pline ochi.

Luni, în Bucureşti, termometrele au arătat şi 17 grade Celsius. Foarte mult, având în vedere că temperatura maximă pentru luna februarie este de 6 grade. Cauza majoră pentru aceste schimbări climatice este poluarea, spun specialiştii.

Citeste si: A nins in mijlocul verii. Fenomene extreme in toata Europa

Dan Trifu - ecologist: Ele se accenturaza reciproc in aceasta bucla. Adica, eu poluez mai mult, schimbarile climatice sunt mai drastice. Pana cand nu voi scadea emisiile de carbon, e clar ca atmosfera ne va juca niste feste ingrozitoare.

Poluarea schimbă clima. Consecințele sunt dramatice

Anul trecut, poluanţii din aer au depăşit in 70 de zile valorile limită. În aceste condiţii, nu este de mirare că 2019 a fost cel mai cald din istoria României. Iar vreamea va continua să se încălzească tot mai mult, spun meteorologii.

Roxana Bojariu, climatolog: În cel mai pesimist scenariu la finalul secolului resteri de temepraturia cu peste 8 grade Celsius. Valuri de cladura din ce in ce mai intense, mai frecvente, punctate de furtuni si ele foarte puternice.

Citeste si: Când vin ninsorile? Anunț de ultimă oră de la meteo. Prognoza a fost REVIZUITĂ

România are la dispoziţie două luni să prezinte Comisiei Europene planurile pentru combaterea poluării aerului, asltfel riscă să lătească amenzi de 400.000 de euro pe zi. Dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse, temperaturile medii din Capitală vor semăna în anul 2.100 cu cele din Irak, spun oamenii de ştiinţă.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si