
VIDEO Premierul Ciolacu anunță noi investiții SUA în România. Ce este proiectul Neptun Deep de la Marea Neagră, unde ar intra și americanii
Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi, în debutul ședinței de guvern, că două mari companii americane intră în România. Una dintre ele va lucra în proiectul Neptun Deep de la Marea Neagră.
Premierul Ciolacu a precizat că două mari companii americane vor intra în România, una urmând să preia o fabrică de amidon, iar cealaltă să lucreze în proiectul Neptun Deep.
”În final, vreau să marchez faptul că două mari companii americane intră în România. Una preia o fabrică de amidon, alta va lucra în proiectul Neptun Deep, alături de Petrom şi Romgaz”, a
Investițiile SUA, "o umbrelă de securitate suplimentară”
El a adăugat că asemenea investiţii reprezintă "o umbrelă de securitate suplimentară” pentru ţara noastră.
”Consider că asemenea investiţii, în actualul context, reprezintă o umbrelă de securitate suplimentară pentru România. Şi sper că o asemenea formulă să reprezinte şi pasul decisiv pentru a se obţine, în final, un acord de pace durabilă în Ucraina”, a susţinut premierul Marcel Ciolacu.
Ce este proiectul Neptun Deep
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România.
În momentul de față, Neptun Deep este un proiect strategic la care participă OMV Petrom și Romgaz.
Potrivit prezentării de pe site-ul OMV-Petrom, proiectul va contribui la securitatea și independența energetice ale României, va sprijini procesul de tranziție energetică și va contribui la dezvoltarea economică a țării.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.
Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep sunt deținute în prezent de OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50%.
OMV Petrom este operator în cadrul proiectului.
Primul gaz extras este estimat pentru anul 2027. Producția estimată este de aprox. 100 mld metri cubi de gaze naturale.