România e pe locul doi în Europa, după Polonia, la numărul cazurilor de burnout, adică epuizare psihică sau fizică din cauza stresului de la serviciu. Cifrele arată că șase din zece angajați se plâng de oboseală cronică, așa că ar putea deveni o problemă de sănătate pentru care să primim concediu medical: „Anumite locuri de muncă cer cam mult de la angajații lor.

Salariu mic, multă muncă, pauze puține și sunt foarte restrictivi”, „Este un volum foarte mare de oboseală și atunci când termin munca se simte. Sunt oameni care pot îndura chestia asta, se pot descurca, dar sunt și oameni care nu pot face față și cedează.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”- stirileprotv.ro

Gabriel lucrează în marketing, dar spune că a avut momente în care a simțit că cedează din cauza presiunii: „Din când în când da, e și normal printre corporatist. Nu cred că cineva scapă vreodată de chestia asta, măcar o dată s-o simtă. Prea multe task-uri, presiune pusă de anumiți șef probabil. Toate astea adunate plus poate ce se întâmplă acasă, ești presat de anumite chestii, ajungi la burnout.”

Un proiect de lege depus la Senat prevede nu doar concediu medical pentru acești angajați epuizați, dar și alte soluții. Ar putea fi transferați temporar la un alt departament și mai puține ore, doar că pentru a obține diagnosticul îți va trebui încă un plus de energie: să treci de birocrație. „Cel care simte o stare de oboseală accentuată va sta mai întâi de vorbă cu un psiholog, apoi va fi trimis la o clinică sau la un cabinet de medicină a muncii din cadrul spitalelor.

Medicul specialist poate stabili un prim diagnostic de oboseală profesională. Ulterior, în termen de treizeci de zile de la primirea fișei de semnalare, poate confirma sau infirma diagnosticul prin proces verbal”, „Cum e la noi, adică întotdeauna căutăm cea mai lungă cale și nu cea mai scurtă.”

Luna trecută o tânără de douăzeci și șapte de ani a murit la locul de muncă la o companie din București, după ce a acuzat stări de rău dar nu i s-ar fi dat voie să plece acasă. Stresul cronic la serviciu are efecte devastatoare, spun specialiștii: „De foarte multe ori vin la pachet așa, depresia, anxietatea, cu acest sindrom burnout. Acest sindrom favorizează apariția unor afecțiuni specifice aparatului cardiovascular. Pot apărea diferite afecțiuni, alte afecțiuni asociate, hipertensiunea arterială, tulburări de ritm cardiac.” Angajatorii vor trebui să evalueze periodic starea de sănătate mentală a angajaților și să organizeze sesiuni de conștientizare privind simptomele burnout-ului. Pentru ca această propunere să devină lege, va fi supusă la vot în cele două camere ale Parlamentului.

Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul despre iubirea dintre Maia Morgenstern și Claudiu Istodor! De ce au fost despărțiți timp de 21 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si